marți, 23 martie 2010

Blat cu cacao


Ingrediente
:
- pentru un blat rotund cu diamentrul de 26 cm
  • 6 oua
  • 5 linguri apa
  • 11 linguri zahar
  • 11 linguri faina
  • 1/2 praf de copt
  • zeama de lamaie
  • 2 linguri cacao
Mod de preparare

Se separa ouale. Albusurile se amesteca cu apa si se bat spuma tare. Se adauga zaharul ( toata cantitatea deodata ) si se mixeaza in continuare pana se topeste zaharul.
Galbenusurile se amesteca cu o lingurita si se pun peste spuma de albusuri. Se adauga si faina cernuta cu cacao si praful de copt, care se stinge cu cateva picaturi de zeama de lamaie ( sau otet ).
Se amesteca toate cu o lingura de lemn, prin miscari usoare, de jos in sus.
Compozitia obtinuta se toarna in forma unsa si tapetata cu faina si se coace la foc potrivit 30-40 de minute, pana trece testul scobitorii.


Blat pentru tort



Fiecare gospodina are reteta sa pentru blatul de tort. Iata si varianta mea, garantata 100 %.

Ingrediente :
- pentru un blat rotund cu diamentrul de 26 cm
  • 6 oua
  • 5 linguri apa
  • 11 linguri zahar
  • 11 linguri faina
  • 1/2 praf de copt
  • zeama de lamaie
Mod de preparare

Se separa ouale. Albusurile se amesteca cu apa si se bat spuma tare. Se adauga zaharul ( toata cantitatea deodata ) si se mixeaza in continuare pana se topeste zaharul.
Galbenusurile se amesteca cu o lingurita si se pun peste spuma de albusuri. Se adauga si faina cernuta si praful de copt, care se stinge cu cateva picaturi de zeama de lamaie ( sau otet ).
Se amesteca toate cu o lingura de lemn, prin miscari usoare, de jos in sus.
Compozitia obtinuta se toarna in forma unsa si tapetata cu faina si se coace la foc potrivit 30-40 de minute, pana trece testul scobitorii.
Eu folosesc doar aceasta reteta si imi iese intotdeauna. Blatul obtinut se poate taia in 3 parti.
Din cauza apei, blatul va fi suficient de neted, de obiei nu mai insiropez blatul.





Garnitura de Cus cus


Ingrediente:
  • 1 ceapa mica
  • 1 morcov
  • ulei
  • 1 ceasca cus cus
  • 2 bucati cremwursti
  • supa de legume sau apa
  • sare
  • piper
Mod de preparare

Ceapa se toaca foarte marunt si se caleste in ulei. Se adauga cremwurstii taiati felii subtiri, cus cus-ul si se prajeste pana devine auriu, se adauga morcovul dat pe razatoarea mica, se mai caleste cateva minute apoi se pune supa ( apa ), sare, piper si se lasa la fiert pana se fierbe cus cus-ul. Dupa ce s-a fiert se lasa capacul pe oala vreo 10 minute pentru a se umfla bobitele de cus cus.
Se poate servi ca si garnitura sau ca atare. Pofta buna!

Supa cu chimen si oua

Ingrediente:
- 1 ceapa mica
- ulei
- 2 lingurite boia
- 1 cartof mare
- 1 lingurita chimen macinat
- 2 oua
- sare, piper
- 2 fire de carnat cabanos

Mod de preparare

Ceapa se taie marunt si se caleste in putin ulei. Se adauga carnatii taiati felii subtiri si se calesc cateva minute, se pune boia si se amesteca. Adaugam cartoful taiat cubulete mici, chimenul macinat, sare, piper, apa si lasam sa fiarba pana se fierb cartofii.
Ouale se bat ca pentru omleta si se amesteca in supa fiarta, se stinge focul si este gata supa.
Pofta buna!

Tocanita din carne de porc


Ingrediente:

- 500 g pulpa de porc
- 2 cepe mari
- 1 morcov
- 4 ciuperci
- 3 catei de usturoi
- 200 ml bulion
- 2 foi de dafin
- sare, piper
- oregano
- cimbru
- marar
- 1 lingurita boia dulce
- chilli
- ulei pentru prajit
- 1 lingura faina

Mod de preparare


Carnea am taiat-o cubulete si am prajit-o in ulei cateva minute, pana si-a schimbat culoarea.


Am scos carnea cu ajutorul unei spumiere si in acelas ulei am calit: ceapa taiata cubulete, ciupercile taiate si morcovul ras pe razatoarea mare.


Am pus intr-o oala carnea si legumele calite, am adaugat bulionul, 1 lingurita de boia, usturoiul pisat, foile de dafin si condimentele, toate dupa gust: sare, piper, cimbru, marar, chilli si o cana mare de apa. Am lasat sosul sa fiarba pana s-a fiert carnea, suplimentand cu apa. La final am ingrosat sosul cu o lingura de faina amestecata cu putina apa si am mai condimentat tocanita.

Am servit alaturi de pireu de cartofi si muraturi.
Foarte buna a iesit tocanita din carne de porc, mai condimentata, asa cum ne place noua.

luni, 22 martie 2010

Tort Musuroi de cartita

Ingrediente blat:
  • 250 g faina
  • 250 g zahar
  • 50 g unt
  • 1 ou
  • 250 ml lapte
  • 2 linguri cacao
  • 1 pachet praf de copt
Ingrediente crema:
  • 3 banane
  • 100 g ciocolata
  • 300 ml frisca
Mod de preparare

Oul se amesteca cu untul topit ( si racit ) pana devine cremos. Se adauga pe rand: zaharul, laptele, cacaoa, se amesteca bine, si la final faina cernuta si amestecata cu praful de copt.
Aluatul obtinut se toarna intr-o forma rotunda, unsa cu unt si tapetata cu faina, si se coace la foc potricit timp de 30 de minute ( pana ce trece testul scobitorii ).

Intre timp se prepara umplutura: frisca se bate spuma tare si se amesteca cu ciocolata rasa pe razatoarea mica. Crema se tine la frigider pana se raceste blatul.

Dupa ce s-a copt blatul, se lasa sa se raceasca. Se taie cu un cutit capacul blatului lasand o margine de 1 cm si se scobeste miezul blatului cu o lingurita. Bananele se curata si se taie in 2 pe lung, se umple blatul cu bananele.

Se pune crema de frisca si ciocolata, formand o gramada.

Deasupra se presara miez de blat sfaramat.

Si o sectiune a tortului:

vineri, 19 martie 2010

Carnati de casa la gratar


Carnatii proaspeti ( de casa ) i-am prajit 30 de minute pe gratarul de aragaz.
Am servit alaturi de pireu de cartofi si muraturi.

Foarte-foarte buni si arata nemaipomenit, am postat mai mult pentru imagini :)




Salata de porumb



Ingrediente:
  • 1/2 cutie porumb
  • 100 g sunca presata
  • 100 g cascaval
  • 2 oua fierte tari
  • 3 linguri maioneza
  • 3 linguri smantana
  • 2-3 felii de gogosari murati
  • sare, piper
Mod de preparare

Se amesteca: ouale, sunca, cascavalul, gogosarii, toate taiate cubulete mici, porumbul si se condimenteaza cu sare si piper.
Separat, se amesteca maioneza cu smantana si se toarna peste celelalte ingrediente. Se amesteca usor se e gata salata de porumb.

Tort kinder pingui ( pentru Andrea )


Tortul kinder pingui este realizat dupa reteta "Prajitura kinder pingui".
Ornamentul este din pasta de rahat.

Iar cosuletul cu 18 flori este dedicat surorii mele Andrea, care pe data de 13 martie a devenit majora. LA MULTI ANI ANDREA !!!



Iata si tortul realizat de Mama :
Un tort cu doua tipuri de creme: ciocolata si vanilie, ornat cu frisca. Foarte, foarte gustos ... ca de obicei, tot ce face Mama este mai deosebit !

Oua umplute

Ingrediente:

- 6 oua
- un galbenus de ou
- 1 lingura mustar
- o cana ulei
- 200 g smantana
- sare
- piper

Mod de preparare


Ouale se fierb 20 de minute, se curata de coaja si se taie in doua pe lung.
Din galbenus, mustar si ulei se prepara maioneza. Maioneza se amesteca cu smantana, sare si piper dupa gust. Peste fiecare jumatate de ou se pune cate o lingura generoasa de crema de smantana si maioneza.
Se serveste cu atentie, deoarece foarte usor se poate intrece masura :)

Chec cu dovleac


Pentru a obtine un chec aromat, pufos si neted, aveti nevoie de:
  • 2 oua
  • 1 cana zahar
  • 1 cana lapte
  • 1/2 cana ulei
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • coaja rasa de la o portocala
  • 300 g dovleac
  • 2 cani faina
  • 1 lingurita scortisoara
Mod de preparare

Ouale se amesteca cu zaharul si se mixeaza pana se topeste zaharul. Se adauga: laptele, uleiul, bicarbonatul de sodiu stins cu putina zeama de lamaie si faina.
Dovleacul se curata, se da pe razatoarea mica si se amesteca cu scortisoara si coaja de portocala. Apoi se amesteca cu aluatul pentru chec si se toarna intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt, se coace la foc mic 80-90 minute, pana ce trece testul scobitorii.


Am ornat checul cu o glazura alba obtinuta prin amestecarea a :
  • 8 linguri zahar pudra
  • 2 linguri ulei
  • 3 linguri apa fierbinte

Foarte simplu si foarte gustos!


Prajitura Kinder Pingui


Ingrediente pentru 2 blaturi:

  • 10 oua
  • 200 g zahar
  • 2 plicur zahar vanilat
  • 5 linguri gris
  • 5 linguri cu varf faina
  • 5 linguri miere
  • 5 linguri cacao
  • 1 1/2 praf de copt
  • 50 ml lapte
  • 270 ml ulei
Mod de preparare

Se separa ouale, galbenusurile se amesteca cu zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza bine. Apoi se adauga pe rand: uleiul, mixam putin, laptele, mierea, pe urma: grisul, faina, cacaoa, praful de copt stins cu zeama de lamaie si amestecam bine. Albusurile se bat spuma tare si se amesteca cu crema obtinuta din galbenusuri si celelalte ingrediente. Din aceasta compozitie se coc 2 foi intr-o tava unsa si tapetata cu hartie de copt, timp de 15 minute la foc mare. Am folosit tava mare de 30 x 40 cm.

Pana ce se racesc blaturile, se prepara crema astfel:
  • 700 ml frisca lichida
  • 3 pachete intaritor de frisca
  • 3 linguri lapte condensat
  • 2 linguri miere
  • 2 plicuri zahar vanilat
Se bate frisca spuma tare cu intaritorul de frisca, se adauga laptele condensat, mierea si zaharul vanilat. Se va obtine o crema tare care o tinem in frigider pana cand avem nevoie de ea.

Se pregateste prima glazura din :
  • 120 g ciocolata de menaj
  • 70 g unt
  • 1 lingura apa
  • 2 linguri ulei
Toate ingredientele se pun intr-un bol si se topesc in baie de aburi, apoi se lasa la racit.

Se asambleaza prajitura astfel:
- 1 blat
- jumatate din crema
- glazura 1 ( dupa ce se intinde glazura peste crema, se pune prajitura in frigider pana se intareste glazura, intre timp pregatim glazura 2)
- restul din crema
- blatul 2
- glazura 2

Ingredientele pentru glazura 2:
  • 220 g ciocolata de menaj
  • 100 g unt
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri apa
  • 1 lingura zahar pudra
Toate acestea se topesc in baie de aburi si cand glazura a ajuns la temperatura camerei se intinde peste blatul 2.


Prajitura se tine in frigider si se taie felii cu ajutorul unui cutit umed, foarte ascutit.

Este una dintre cele mai bune prajituri pe care am servit-o vreodata.

Sursa retetei este blogul lui Teo : www.gospodini.blogspot.com cu multumirile de rigoare!



miercuri, 17 martie 2010

Flori din pasta de rahat

Aceste flori le-am decupat din pasta de rahat si le-am folosit pentru a orna un tort.
Pe o planseta am presarat zahar pudra si cu ajutorul sucitorului am intins pasta de rahat, apoi am decupat formele. In mijlocul fiecarei flori, am asezat o bomboana colorata.
Am lasat florile intr-un loc racoros pana in momentul in care am avut nevoie de ele.



vineri, 12 martie 2010

Pasta de rahat



Primele mele ornamente pentru torturi le-am realizat din rahat. Ideea este de pe blogul http://torturilelissei.blogspot.com
In doar cateva minute si cu foarte putin efort obtinem o pasta colorata ( fara sa folosim coloranti ) din care putem modela figurine, flori sau decupa diverse forme.

Ingrediente:

- rahat
- zahar praf

Mod de preparare


Am ales cubulete de rahat de aceeasi culoare, am taiat cubuletele in bucati mai mici pe care le-am pus intr-un bol si le-am pus la microunde 30 de secunde.
Am inceput sa adaug zaharul pudra, am amestecat cu o lingura si cand pasta a devenit mai tare, am inceput sa framant cu mana, adaugand zahar pudra pana am obtinut un aluat care nu se mai lipea de maini. Apoi se poate incepe modelarea.

Pentru o cutie de 400 g rahat am avut nevoie de 4 portii de zahar praf macinate cu rasnita de cafea.
Pasta astfel obtinuta se poate pastra in frigider invelita in folie alimentara. Se va intari si inainte de folosire se incalzeste cateva secunde la microunde.
Culorile au iesit destul de frumoase, insa pasta nu este la fel de lucioasa ca si pasta de lapte praf.



Lapte condensat

Pentru realizarea mai multor prajituri si torturi am avut nevoie de lapte condensat, si deoarece nu am gasit in magazin, am preparat eu singura. Reteta este de pe blogul: doisiunsfertlamasa.blogspot.com


Ingrediente :
- 130 g lapte praf
- 40 g zahar ( 2 linguri )

- 60 g unt

- 60 g miere ( 3 linguri )
- 75 ml apa fierbinte
- esnta de vanilie


Mod de preparare


Untul l-am pus intr-un bol si l-am incalzit 5 secunde la microunde. Am adaugat zaharul, mierea, esenta de vanilie si apoi apa fierbinte, am amestecat pana s-a uniformizat compozitia si nu au mai ramas cocoloase. A urmat si laptele praf, am amestecat din nou.
Totul a durat exact 5 minute si am obtinut 300 g lapte condensat care l-am pus intr-o caserola pe care o pastrez in frigider pana la momentul folosirii.



miercuri, 10 martie 2010

Fasole batuta cu cartofi




Ingrediente:
  • 1/2 kg fasole boabe
  • 3 cepe mari
  • ulei pentru prajit
  • sare
  • piper
  • 3 foi de dafin
  • 2 cartofi mari
  • 2 linguri faina
  • 1 lingurita boia
Mod de preparare
Fasolea se lasa in apa peste noapte. Cand se pune la fiert primele doua ape se arunca, se lasa fasolea la fiert in apa curata cu foile de dafin pana cand boabele incep sa se sfarme.
Cartofii se curata, se taie cubulete si se pun la fiert in apa cu sare.

Cand s-au fiert cartofii si fasolea, se pun in aceeasi oala si se zdrobesc cu ustensila de zdrobit cartofii sau folosind blenderul. Peste aceasta pasta am mai turnat putina apa in care a fiert fasolea.

Se toaca marunt o ceapa si se prajeste in putin ulei, apoi se pune faina si se amesteca bine. Aceasta compozitie se pune peste pasta de fasole si cartofi, se amesteca si se lasa sa mai dea un clocot. Fasolea se va ingrosa putin.
Se potriveste gustul cu sare si piper.
Am servit fasolea batuta cu ceapa prajita: celelalte 2 cepe le-am taiat bucati mai mari pe care le-am prajit in ulei. La final am adaugat o lingurita de boia, mai mult pentru culoare.
Aceasta varianta de fasole batuta cu cartofi este o mancare mai putin grea pentru stomac decat varianta clasica dar, garantat, este la fel de gustoasa.

Pofta buna!

luni, 8 martie 2010

Cartofi copti la microunde



Ingrediente:
  • 2 cartofi potriviti
  • smantana
  • sare
  • 2 servetele
Mod de preparare

Daca aveti pofta de ceva rapid si bun, mai simplu de atat nici ca se poate: am ales 2 cartofi mari insa mai alungiti, i-am spalat in apa si i-am sters cu un prosop uscat. Cartofii i-am infasurat in servetele ( fiecare cartof intr-un servetel ) si i-am copt in cuptorul cu microunde exact 10 minute ( am testat cu o scobitoare daca sunt gata ). I-am curatat, i-am feliat, am pus putina sare peste ei si am servit cu multa smantana si cam atat.
S-ar fi potrivit de minune niste marar proaspat, dar n-am avut, incerc data viitoare.


Cartofi cu kaizer la tava


Ingrediente:

  • 1 kg cartofi
  • 4 oua
  • 200 g smantana
  • 100 g cascaval
  • 200 g kaizer
  • 1 lingura pesmet
  • 2 linguri faina
  • 100 ml lapte
  • sare
  • piper
  • condimente pentru cartofi

Mod de preparare

Cartofii i-am fiert in coaja, i-am curatat si i-am taiat cubulete. Ouale se fierb tari si se taie si ele cubulete. Kaizerul l-am taiat cubulete si l-am prajit putin. Am uns o tava cu unt, am presarat pesmetul si am asezat un rand de cartofi, am condimentat cu sare, piper, condimente pentru cartofi. Am pus un strat de kaizer prajit, un strat de oua, apoi iar cartofi, condimente, kaizer, oua si la final cartofi. Peste ultimul strat de cartofi am turnat compozitia obtinuta din: faina, lapte si smantana, am presarat cascavalul ras si am dat la cuptor 30 de minute, pana s-a rumenit frumos cascavalul.
Pofta buna!

vineri, 5 martie 2010

Melci cu ciocolata


Ingrediente:
- 600 g faina

- 1 cub drojdie
- 1 lingurita sare
- 2 lingurite zahar

- lapte ( aproximativ 2 cani )

- 50 ml ulei

- 1 ou

Pentru umplutura:
- 200 g ciocolata de menaj
- 4 linguri de zahar

- putin ulei pentru uns

Sirop:
- 1 cana lapte
- 2 linguri zahar


Mod de preparare

Am pus drojdia pentru dizolvare intr-o cana de lapte caldut in care am amestecat 2 lingurite de zahar. Apoi am framantat aluatul din: faina, drojdia, sarea, uleiul, oul si restul de lapte. Am lasat aluatul la crescut 1 ora. Am impartit aluatul in 4 parti egale, am intins o parte din aluat sub forma dreptunghiulara, am uns cu putin ulei si am presarat 1/4 din ciocolata data pe razatoarea mare amestecata cu 4 linguri de zahar.



Am rulat sul si am taiat bucati de 2-3 cm.



Am copt melcii in tava tapetata cu hartie de copt.
Cand s-au rumenit melcii, am pus peste fiecare o lingura de lapte cu zahar si am mai lasat la copt inca 5 minute.