vineri, 30 aprilie 2010

Tort cu crema de visine


Se ia un blat de tort de aici si se procedeaza ca si aici.

Rezultatul : un tort foarte gustos, potrivit pentru orice ocazie.
LA MULTI ANI TATI !





vineri, 16 aprilie 2010

Clatite americane

Cand eram copii, mama ne facea de multe ori asemenea clatite, sunt foarte gustoase si se prepara repede, numai ca pe atunci nu stiam ca se numesc "clatite americane".



Ingrediente:
  • 250 g faina
  • 4 linguri zahar
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1/2 lingurita sare
  • 45 g unt topit
  • 250 ml lapte
  • 2 oua
  • esenta de vanilie
Se amesteca faina, zaharul, praful de copt, sarea si se adauga peste ele: ouale, untul topit, laptele si esenta de vanilie.
Se amesteca bine cu telul pana ce obtinem o compozitie fina. Compozitia pentru clatite va fi mai groasa decat pentru clatitele obisnuite.
Se coc clatitele in tigaia unsa cu putin ulei, doar cand se formeaza bule pe suprafata clatitei aceasta trebuie intoarsa, altfel riscati ca mijlocul sa nu fie copt.
Clatitele vor fi mai mici si mai groase decat clatitele clasice.


Din cantitatile enumerate mi-au iesit 10 bucati de clatite pufoase pe care le-am servit cu glazura de ciocolata.





Sursa aici.

joi, 15 aprilie 2010

Salata de vara



Ingrediente:
  • rosii
  • ardei
  • ceapa verde
  • ridichi
  • castraveti
  • sare
  • ulei
  • zeama de lamaie sau otet
Salata mea preferata care merge aproape cu orice mancare...pentru mine.

Rosiile le-am taiat felii, castravetii felii, ardeii fasii inguste, ridichii feliute, ceapa marunt si le-am amestecat toate fara a le zdrobi. Am pus putina sare, ulei (aproximativ 1 lingura) si zeama de lamaie (otet) dupa gust. Le-am amestecat usor.
Daca se lasa salata la rece cel putin jumatate de ora, va fi mai gustoasa, gusturile avand timp sa se amestece bine, numai rabdare sa aveti :)




Oua rosii - 2010


CRISTOS A INVIAT!

Anul acesta, cu ocazia Sarbatorilor Pascale, am vopsit 15 oua folosind metoda clasica cu coji de ceapa. Am fost foarte multumita de rezultat :


Si cateva oua mai colorate de la Mama, foarte foarte dragute:



Multumesc Andrea pentru ajutor!

sâmbătă, 10 aprilie 2010

Saratele - reteta Mamei




Va impartasesc astazi reteta celor mai bune saratele din lume, sunt foarte gustoase si raman fragede si dupa mai multe zile. Se pastreaza foarte bine daca sunt acoperite cu folie alimentara. Aceasta reteta minunata provine de la Mama mea, careia ii multumesc inca o data!


Ingrediente:
  • 1 kg faina
  • 1 praf de copt
  • 2 oua
  • 1 lingurita sare
  • 25 g drojdie
  • 250 ml ulei
  • seminte de chimen, susan
  • 1 ou pentru uns
  • telemea
Faina se amesteca cu praful de copt. Se face o gropita in faina unde se aseaza: 2 galbenusuri de ou, sarea, drojdia dizolvata in putina apa calduta, uleiul, albusurile batute spuma si incepem sa framantam aluatul. Mai adaugam apa calduta si framantam in continuare pana obtinen un aluat elastic care nu se mai lipeste de maini.
Aluatul nu se lasa la crescut, ci se intinde intr-o forma dreptunghiulara de grosimea unui deget. Eu am impartit aluatul in 3 parti pentru a putea lucra mai usor.

Aluatul astfel intins se unge cu un ou batut ca pentru omleta, se presara seminte de susan, mac, chimen, dupa preferinta si se rade telemea deasupra. Se taie fasii si se coc saratelele la foc mediu pana se rumenesc frumos.



vineri, 9 aprilie 2010

Tort usor de visine


Iata un tort de fructe, putin acrisor si foarte cremos, care se potriveste de minune pe post de desert dupa o masa copioasa.

Ingrediente:

  • un blat de tort
  • un borcan mare de compot de visine
  • 400 ml frisca
  • 250 g iaurt de visine
Pentru ornat:
  • 100 ml frisca
  • 2 linguri iaurt simplu
  • cateva boabe de visine
Crema este foarte delicioasa si se prepara simplu de tot: se mixeaza frisca, apoi se adauga iaurtul de fructe. Mixam in continuare pana rezulta o crema foarte tare. Se adauga si visinele ( fara samburi ) si se mixeaza pana la omogenizare. Visinele se vor zdrobi si vor ramane doar cateva bucati mai mici de visine foarte apetisante...


Blatul l-am taiat in 3 parti, am insiropat primul blat cu cateva linguri de suc de visine din compot, a urmat jumatate din crema de visine, apoi blatul al doilea, sirop de visine, cealalta jumatate de crema si ultimul blat.


Pentru ornat: am mixat 100 ml frisca cu 2 linguri de iaurt simplu, rezultatul : o crema destul de tare pentru a putea imbraca tortul.


Am mai folosit si cateva boabe de visine ( tot din compot).

O imagine mai putin reusita cu sectiunea, insa am o scuza: a fost ultima feliuta din tort...asa de repede s-a terminat.


La vara am sa incerc tortul si cu visine proaspete, sunt curioasa de rezultat.

miercuri, 7 aprilie 2010

Inghetata de cacao




Ingrediente:
  • 150 g zahar
  • 2 linguri cu varf faina
  • 2 linguri cacao
  • 200 ml lapte
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
Se amesteca faina, zaharul, cacaou si laptele pana se omogenizeaza bine compozitia si se pune la fiert pe baie de aburi pana se ingroasa.
Albusurile se bat spuma cu cele 4 linguri de zahar.
Cand s-a mai racit putin crema, se adauga galbenusurile pe rand amestecand bine dupa fiecare, si la final se incorporeaza spuma de albusuri.
Crema obtinuta se toarna in caserole si se lasa la congelator cel putin 2-3 ore.
Pentru ca inghetata sa fie mai cremoasa, se amesteca de cateva ori cu o lingura in timp ce sta la congelator.


  1. In loc de lapte se poate folosi si apa.
  2. Se poate adauga la inghetata si esenta de rom, in functie de gusturi.
  3. Data viitoare voi adaga si cateva linguri fulgi de ciocolata, pentru inghetata mai ciocolatoasa.

Multumiri pentru reteta lui Ccris.

luni, 5 aprilie 2010

Glazura cu ciocolata

Pentru prajiturile sau torturile la care doriti sa folositi un strat generos de glazura fina de ciocolata.

Ingrediente:
  • 200 g ciocolata de menaj
  • 100 g unt
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri apa
  • 2 linguri zahar pudra
Ingredientele se pun intr-un bol si se topesc pe baie de aburi.
Glazura se lasa putin la racit inainte de utilizare pentru a se ingrosa.

Glazura crocanta

O varianta de glazura crocanta, care se aplica in strat subtire peste prajituri sau torturi.
Prajiturile ornate cu aceasta glazura, se taie cel mai bine cu un cutit care se tine cateva minute in apa fierbinte.

Ingrediente:

  • 100 g ciocolata de menaj
  • 50 g unt
  • 1 lingura apa
  • 2 linguri ulei
Ingredientele se pun intr-un bol si se topesc pe baie de apa.
Glazura se lasa la racit pana ajunge la consistenta potrivita pentru a se putea intinde peste prajitura.

Glazura rece

Imi place foarte mult aceasta varianta de glazura deoarece se prepara foarte repede.
Glazura rece o folosesc pentru a imbraca checurile, torturile sau cand vreau sa ornez fursecurile.
Din cantitatile de mai jos rezulta o portie destul de mare, care ajunge pentru un tort rotund cu diametrul de 25 cm.

Ingrediente:

- 8 linguri zahar praf
- 2 linguri cacao
- 2 linguri ulei
- 3 linguri apa fierbinte

Se amesteca toate ingredientele si se foloseste imediat deorece cu cat sta mai mult glazura, cu atat se ingroasa mai tare.
Pentru o glazura alba, se poate prepara si fara cacao, adaugand mai putina apa.

Glazura cu cacao

A sosit timpul sa postez retetele pentru glazurile pe care le folosesc si care sunt reusite de fiecare data.
Glazura cu cacao o folosesc de obicei pentru a "stropi" prajituri sau fursecuri.
Este destul de subtire si din cantitatile de mai jos se obtine o portie destul de mica de glazura.
Se usca destul de repede si ramane lucioasa.

Ingrediente:

  • 3 linguri zahar
  • 1 lingura cacao
  • 1 lingura apa
  • 30 g unt
Mod de preparare

Se pun toate ingredientele intr-un bol si se pun la fiert pe baie de aburi. Se fierbe pana se topeste zaharul. Se lasa cateva minute la racit amestecand usor si se foloseste.

Fursecuri simple cu glazura de ciocolata


Ingrediente:
  • 5 oua
  • 15 linguri untura topita
  • 1 cana zahar
  • 1 lingura amoniac
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • faina
Mod de preparare

Ouale se mixeaza cu zaharul, apoi se adauga pe rand cele 15 linguri de untura topita, se amesteca bine. Urmeaza amoniacul stins cu putina zeama de lamaie, esenta de vanilie, coaja rasa de lamaie si faina. Se framanta aluatul adaugand faina putin cate putin pana se obtine un aluat mai tare care se poate modela. Am folosit aproximativ 600-700 g faina.
Se intinde aluatul de grosimea unui deget si se decupeaza formele.
Eu am facut bilute mici cu mana, oricum cresc frumos in timpul coacerii.
Se coc fursecurile la foc mediu pana incep sa se rumeneasca.
Am ornat fursecurile cu glazura de ciocolata.
Aceste fursecuri sunt foarte fragede, aromate de la vanilie si lamaie si se pot pastra o perioada mai lunga de timp.



Garnitura de legume



Ingrediente:
  • 4 cartofi mari
  • 1 morcov mare
  • 100 g mazare verde
  • 50 g unt
  • sare
  • vegeta
Mod de preparare

Se curata cartofii si morcovul, cartofii se taie cubulete iar morcovul rondele si se pun la fiert in apa si putina sare. Se lasa la fiert pana incepe sa fiarba, se spumeaza si se adauga mazarea. Eu am folosit mazare congelata, dar se poate folosi la fel de bine si mazare proaspata.
Se lasa la fiert la foc mic pana sunt gata legumele.
Untul l-am topit in cuptorul cu microunde si l-am adaugat peste legumele fierte si strecurate.
Am amestecat si am potrivit gustul cu putina vegeta.
Am amestecat cam energic, asa ca s-au zdrobit cartofii, dar a fost foarte buna combinatia cartofi-morcovi-mazare.
Ingredientele se pun in functie de cate portii doriti sa obtineti, cantitatile de mai sus sunt pentru 4 portii.



joi, 1 aprilie 2010

Paste fericit!

Va doresc tuturor Paste fericit alaturi de cei dragi!