vineri, 25 februarie 2011

Briose simple pufoase


Ingrediente pentru 24 bucati :

  • 400 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 250 g zahar
  • 200 g smantana / iaurt / sana
  • 2 oua
  • 100 ml ulei
  • 100 g ciocolata
Se mixeaza bine ouale intregi cu zaharul, se adauga iaurtul (sana sau smantana) , uleiul si se amesteca bine. Apoi se pune faina cernuta si amestecata cu praful de copt, se omogenizeaza bine compozitia pentru a nu ramane cocoloase.

In formele de muffins unse cu ulei (se poate pune si hartie pentru briose) se pune o lingura din compozitia pentru briose, se pun bacati de ciocolata si se acopera cu o alta lingura din compozite.

Se coc briosele la foc mediu timp de 20 - 25 de minute (se va face testul cu scobitoarea).

Am folosit ciocolata amaruie cu gust de menta, briosele au fost patrunse cu aroma de menta, ne-a placut foarte mult.

Am ornat briosele cu crema instant de ciocolata si bombonele colorate (care s-au topit din pacate).

Briosele sunt foarte bune, aromate, netede si raman fragede si moi mai multe zile.

Tort buburuza

LA MULTI ANI ANAMARIA !


Ingrediente blat :

  • 5 oua
  • 10 linguri zahar
  • 3 linguri apa
  • 1/2 plic praf de copt
  • 10 linguri faina
  • 2 linguri cacao
Albusurile se bat spuma tare cu apa si zaharul, apoi se adauga galbenusurile si faina + praful de copt + cacaoua cernute. Se amesteca usor cu o lingura de lemn si se toarna aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt (am folosit tava de 30 / 40 cm) .
Se coc 2 astfel de blaturi la foc mediu timp de 15 - 20 minute (se face testul cu scobitoarea).

Ingrediente crema :

  • 2 borcane mari (800 ml) compot de piersici
  • 2 plicuri granule de gelatina (20 g)
  • 2 cutii mari de iaurt de piersici (450 g / cutie)
  • 250 g zahar
  • 1 l frisca
Piersicile de scurg de suc si se decojesc. Se pun deoparte cateva bucati, restul de zdrobeste cu blenderul. Iaurtul se mixeaza cu zaharul, se adauga piureul de piersici si gelatina hidratata in 150 - 200 ml suc de piersici de la compot, se lasa gelatina 10 minute sa se umfle, apoi se topeste pe baie de aburi pana se fluidizeaza, fara a lasa sa fiarba.
Amestecul astfel obtinut se tine la rece pana se bate frisca spuma tare (se pot folosi si cateva plicuri de intaritor de frisca, eu nu am pus si crema a iesit perfecta).

Peste frisca batuta spuma tare se toarna amestecul din piure de pirsici + zahar + iaurt + gelatina si se amesteca usor. Se adauga si piersicile ramase, care se decojesc si se taie bucati potrivit de mari.
In timp ce se amesteca, crema devine din ce in ce mai tare si se poate folosi imediat pentru asamblarea tortului.

Pentru sirop :

  • sucul de la compotul de pierisici se indulceste cu zahar si se adauga lichior de pierisici dupa gust (eu nu am pus lichior, tortul fiind destinat atat copiilor cat si gravidelor).
Se insiropeaza primul blat, se pune toata crema, apoi blatul 2 insiropat. Se lasa tortul la rece cateva ore sa se intareasca bine crema.
Pentru asamblarea tortului, am taiat fasii late de carton, pe care le-am asezat in jurul primului blat, apoi am pus crema, astfel marginile au iesit drepte si tortul s-a asezat frumos.

Pentru buburuza (mamaruta = mimiti, in limbajul nostru :))

  • piscoturi de sampanie
  • sirop din sucul de piersici
  • cateva linguri de crema
Un bol / castron cu fundul rotund, se tapetea cuza folie alimentara, se aseaza un rand de piscoturi insiropate, apoi crema, piscoturi, crema si la final piscoturi, se acopera cu folie alimentara si se apasa bine cu mana. Se lasa la rece cateva ore.
Dupa cateva ore, se rastoarna mini - tortul direct in palma, indepartand folia si se aseaza buburuza pe tort in locul dorit. Am infipt si un bat pentru frigarui in mijlocul mamarutei pentru a nu aluneca.

Pentru ornat :

  • frisca lichida alba si colorata
  • nuca de cocos colorata
  • ciocolata
  • multa rabdare si un ajutor de nadejde (care nu ne lasa la greu) : MAMA