miercuri, 29 iunie 2011

Papanasi ( fierti )



Ingrediente :
  • 500 g branza proaspata de vaci ( mai uscata )
  • 4 linguri faina
  • 4 linguri zahar
  • 4 linguri pesmet
  • 4 linguri gris
  • 4 oua
  • un praf de sare
  • 50 g stafide ( optional )
  • 4-5 linguri pesmet
  • putin ulei
Branza de vaci se amesteca cu ouale batute ca pentru omleta, faina, zaharul, pesmetul, grisul si sarea. Se omogenizeaza bine compozitia si la final se adauga stafidele.

Compozitia pentru papanasi se pastreaza la frigider pentru 30 de minute pentru a se lega . Pe urma se formeaza bilute cu mainile umezite si se pun la fiert in apa clocotita cu putina sare.

Papanasii se lasa la fiert pana se ridica la suprafata, apoi se scot intr-o strecuratoare si se lasa la scurs. Intre timp se pun la prajit 4-5 linguri de pesmet in putin ulei, amestecand incontinuu pentru a nu se arde pesmetul.

Papanasii fierti si raciti putin, se tavalesc in pesmetul prajit.
Se servesc cu dulceata sau simplu cu zahar.

Pofta buna !


Chiftele din carne de porc




Ingrediente :
  • 500 g carne tocata de porc
  • 2 oua
  • 2 linguri pesmet
  • 1 ceapa
  • 1 capatana usturoi
  • 1 lingura condimente pentru carne de porc
  • 1 cartof mare
  • patrunjel
  • marar verde
  • ulei pentru prajit
Carnea de porc se amesteca cu ouale, pesmetul, ceapa tocata marunt, usturoiul tocat marunt, condimentele, mararul si patrunjelul tocate marunt.
La final se adauga cartoful dat pe razatoarea mica si stors bine de zeama.

Se omogenizeaza bine toate ingredientele si se lasa compozitia pentru chiftele la frigider pentru 30 de minute, pentru a se intensifica aromele.

Cu mainile umezite sau unse cu putin ulei, se formeaza chiftelele si apoi se prajesc in ulei bine incins, la foc mic, pana se rumenesc frumos.

Chiftelele prajite se scot pe un servetel de bucatarie pentru a absorbi surplusul de ulei.

Pofta buna !


marți, 28 iunie 2011

Torturi 28-30 iunie









Pentru cele 2 torturi mai mici am folosit :
  • 400 g piscoturi de sampanie
  • 800 ml lapte
  • 8 linguri zahar
  • 2 plicuri budinca de vanilie
  • 800 ml frisca lichida
  • 1 plic gelatina
  • esenta de vanilie
  • 2 linguri cafea ness
  • visine
Budinca de vanilie se prepara conform instructiunilor de pe ambalaj. Se lasa la racit si apoi se mixeaza cu 800 ml frisca lichida. Se adauga 1 plic de gelatina hidratata in 100 ml apa rece si topita la microunde.

Crema obtinuta am impartit-o in 2, in jumatate am adaugat 2 linguri de cafea solubila ness, in cealalta fumatate am adagat esenta de vanilie si visine proaspete.

Pentru tortul cu crema de ness, am insiropat piscoturile cu cafea tare de la aparat, iar pentru tortul cu crema de vanilie si visine am folosit sucul de la un compot.

Celelalte 2 torturi sunt cu crema de zmeura : frisca lichida + dulceata de zmeura + iaurt de zmeura si ornate cu zmeura proaspata.

Ornamentele sunt din pasta de lapte praf.

O felie din toate cele 3 torturi, foarte, foarte bune si gustoase !

Tort cu crema de vanilie si banane



Un alt tort rapid si fara coacere !

Ingrediente :
  • 200 g piscoturi
  • sucul de la un compot sau : 1 cana apa, 3 linguri zahar, o fiola esenta de vanilie
Pentru crema :
  • 400 ml lapte
  • 3-4 linguri zahar
  • 1 plic budinca de vanilie
  • 400 ml frisca
  • esenta de vanilie
  • 1 plic de gelatina
  • 1 banana
Piscoturile se trec prin sucul de la compot sau siropul de zahar, se aseaza intr- o forma de chec tapetata cu folie alimentara.

Pentru crema : praful de budinca se amesteca cu zaharul si 4 linguri de lapte rece, restul de lapte se pune la fiert si se prepara budinca de vanilie. Se lasa la racit amestecand des pentru a nu se forma crusta.

Frisca lichida se mixeaza bine si se adauga pe rand cate o lingura de budinca de vanilie racita, pana se incorporeaza toata budinca.
Se adauga si esenta de vanilie si gelatina hidratata in 100 ml apa rece si topita la microunde
( doar 10 secunde ) , se amesteca usor.

Jumatate din cantitatea de crema se intinde peste piscoturi, se aseaza bucati de banana ( se poate folosi orice alt fruct ) , se pune restul cremei si se acopera cu piscoturi insiropate.

Tortul se lasa la rece cel putin 2 ore, dupa care se rastoarna pe un platou si se orneaza dupa preferinta.

Tort cu crema capuccino








Ingrediente pentru un tort de aprox. 1,2 kg ( forma de chec ) :
  • 200 g piscoturi de sampanie
  • 200 ml lapte sau apa
  • 1 plic capuccino
Pentru crema am folosit :
  • 1 plic Creme Ole de vanilie
  • 200 ml lapte
  • 300 ml frisca
  • 3 plicuri capuccino
  • 1 plic gelatina
1 plic de capuccino se amesteca cu 200 ml lapte / apa calda si se lasa la racit.
Jumatate din cantitatea de piscoturi ( 10 bucati ) se trec prin cafea si se aseaza intr-o forma de chec tapetata cu folie alimentara.

Pentru crema : praful de vanile se amesteca cu laptele, frisca si cele 3 plicuri de capuccino si se mixeaza pana ce se intareste. Crema de capuccino se amesteca cu gelatina hidratata in 100 ml apa rece si topita la microunde ( 10 secunde ) si se toarna peste piscoturile insiropate.

Am pus cateva piscoturi si la mijlocul cremei, dar nu este obligatoriu.

Se acopera cu restul de piscoturi insiropate, se acopera cu folie alimentara si se apasa usor cu mana.
Tortul se lasa la rece cel putin 2 ore, dupa care se rastoarna pe un platou si se orneaza cu frisca si pudra de cacao.

Cartofi condimentati aurii




Ingrediente :
  • 1 kg cartofi noi
  • sare, piper
  • pesmet
  • praf de usturoi
  • ulei
Cartofii se curata de coaja, se taie cubulete si se pun a fiert in apa cu putina sare. Se lasa la fiert pana ce o furculita intra usor in ei, apoi se scurg de apa si se lasa sa se racoreasca putin.

Se stropesc cu ulei si se condimenteaza cu sare, piper si praf de usturoi.

Un vas termorezistent se unge cu putin ulei, se presara o lingura de pesmet, se aseaza cartofii condimentati (e bine sa fie un strat mai subtire de cartofi pentru a se rumeni frumos) si , deasupra, se presara pesmet. Se da la cuptor pana ce cartofii devin aurii si crocanti.

Cartofii condimentati i-am folosit pe post de garnitura alaturi de piept de pui umplut cu cascaval.

Pofta buna !

Salata de sfecla rosie



Ingrediente :
  • 1 kg sfecla rosie
  • sare, piper
  • zahar
  • otet
  • chimen macinat
  • optional : hrean
Sfecla rosie se spala bine si se pune la fiert in apa cu putina sare. Se lasa pe foc pana ce o scobitoare / furculita intra usor in sfecla.
Se lasa la racit, se curata de coaja si se da pe razatoarea cu ochiuri mari.

Se pregateste dressingul : o cana de apa se amesteca cu : sare, piper, zahar si otet, dupa gust, si se toarna peste sfecla rasa.

Se condimenteaza cu chimen macinat si / sau hrean.

Salata se pastreaza la rece pentru cateva ore inainte de servire pentru a se intensifica aromele.

Salata de varza cu morcovi



Ingrediente :
  • 1 varza mica
  • 2 morcovi
  • marar verde
  • sare, piper
  • zahar
  • otet
  • ulei
Varza se toaca marunt si se amesteca cu morcovii dati pe razatoarea mare.

Intr-un bol se toarna o jumatate de cana de apa, se pune : sare, zahar si otet dupa gustul fiecaruia. Amestecul obtinut se toarna peste varza si morcovi, se condimenteaza cu putin piper si marar verde tocat marunt. Se pun si cateva linguri de ulei si se amesteca bine.

Salata se pastreaza la rece pana la servire.

joi, 23 iunie 2011

Legume gratinate cu carne de pui



Budinca de legume se poate prepara cu orice tip de legume pe care le aveti acasa.
Fara sa dau cantitatile exacte, am folosit :
  • cartofi
  • morcovi
  • conopida
  • mazare verde
  • dovlecei
  • radacina de telina
Cartofii, telina si morcovii se curata de coaja, se taie bucati potrivit de mari si se pun la fiert in apa cu putina sare. Dupa 5 minute de la fierbere, se adauga bucatelele de conopida, mazarea si dovleceii taiati cubulete. Se lasa la fiert aproximativ 10 minute, legumele trebuie sa fie fierte dar sa nu se faca piure.

Pentru sos :
  • 2 oua
  • 2 linguri mari de smantana
  • telemea sau branza de burduf
  • cascaval ras
  • marar verde
  • sare, piper
Ouale se bat ca pentru omleta, se adauga smantana si telemea rasa, se condimenteaza cu sare, piper si o legatura de marar verde tocat marunt.

Un vas yena se unge cu unt, se presara pesmet si se pun legumele fierte, se mai pot condimenta cu sare / piper/ delikat, dupa preferinta.
Deasupra legumelor am pus carnea fiarta si taiata marunt de la 2 pulpe de pui (mi-au ramas de la supa de pui), am turnat sosul si am presarat cascaval.

Tava se da la cuptor pana se formeaza o crusta aurie.
Legumele se pot servi alaturi de o salata.

Pofta buna!

Tort de capsuni cu ciocolata








Ingrediente :
  • un blat de tort
  • 400 ml frisca lichida
  • 2 linguri zahar pudra
  • 150 g gem de capsune
  • 1 fiola esenta de vanilie
  • 100 g smantana
  • 100 g iaurt de capsune
  • 200 g piure de capsuni
  • 1 plic gelatina
  • 2 linguri sos de ciocolata
  • 200 g capsuni taiate bucati
  • 100 ml frisca pentru ornat
  • glazura de ciocolata
Pentru crema : frisca se bate spuma tare cu cele 2 linguri de zahar pudra, se adauga gemul de capsuni si se mixeaza usor pana la omogenizare.

Iaurtul de capsuni se amesteca cu smantana, esenta de vanilie, piureul de capsuni si gelatina hidratata in 100 ml apa rece si apoi topita la microunde (10 -15 secunde ).
Compozitia obtinuta se amesteca usor cu frisca si se adauga 200 g capsuni taiate bucati.


Blatul de tort se taie in 3 si se insiropeaza cu sirop de capsuni sau amestecul obtinut din 1 cana apa + 3 linguri zahar + esenta de vanilie.

Forma in care s-a copt blatul se tapeteaza cu folie alimentara, se pune o parte din blat, se insiropeaza bine, se intinde o lingura de sos de ciocolata si se pune jumatate din crema de capsuni, apoi iar blat insiropat, crema de ciocolata si cealalta jumatate din crema de capsuni, si ultima felie din blat.

Se pastreaza la rece cateva ore sau peste noapte, se rastoarna tortul pe un platou si se orneaza cu glazura de ciocolata si frisca.

marți, 14 iunie 2011

Linzer




Ingrediente :
  • 400 g faina
  • 200 g zahar
  • 1 plic praf de copt
  • 2 oua
  • zahar vanilat sau esenta de vanilie
  • coaja rasa + sucul de la o lamaie
  • 250 g unt
  • dulceata
Faina se amesteca cu untul rece, se adauga celelalte ingrediente si se framanta aluatul pana nu se mai lipeste de maini. Se acopera cu folie alimentara si se da la rece pentru 30 de minute.

Aluatul se intinde intr-o foaie foarte subtire, se decupeaza formele rotunde, jumatate sa fie decupate in mijloc. Se coc fursecurile la foc mediu pana incep sa se rumeneasca pe margini (dureaza maxim 10 minute).

Se lipesc fursecurile cu dulceata si se pot presara cu zahar pudra.
Sunt foarte fragede si raman proaspete si dupa 1 saptamana.

luni, 6 iunie 2011

Tarta cu capsuni



Ingrediente blat :
  • 125 g faina
  • 25 g zahar
  • 110 g unt
  • 1 lingura lapte
Faina cernuta se amesteca cu untul rece, taiat cubulete si se framanta cu mana pana se obtine un aluat care se sfarma usor (sau se poate folosi robotul de bucatarie).
Se adauga zaharul si laptele, se framanta bine, aluatul obtinut se pune in folie alimentara si se lasa la rece 30 de minute.

Forma de tarta se unge cu unt si se intinde aluatul, se strapunge aluatul cu o furculita si se coace timp de 25 - 30 de minute, pana se rumeneste frumos.

Pentru crema :
  • 400 ml lapte
  • 3-4 linguri zahar
  • 1 plic budinca de vanilie
  • + 1 kg capsuni
Se prepara budinca conform instructiunilor de pe ambalaj, se intinde peste blatul racit si se orneaza cu capsuni (se poate folosi si frisca pentru ornat).

In loc de plicul de budinca, se poate folosi si crema fiarta:
  • 500 ml lapte
  • cateva linguri de zahar (dupa gust)
  • 4 linguri faina
  • zahar vanilat
  • 3 galbenusuri
Se amesteca galbenusurile cu zaharul, se adauga faina, zaharul vanilat si treptat laptele rece, se pune la fiert amestecand continuu pana se ingroasa crema si devine o budinca.