sâmbătă, 12 mai 2012

Cornuri de brutar








Ingrediente :
  • 300 ml apa calduta
  • 500 g faina
  • 4 linguri mari de ulei
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita sare
  • 25 g drojdie proaspata

  • ulei pentru uns aluatul
  • 1 galbenus pentru uns
  • sare, susan, mac
Drojdia se dizolva in apa calda, se adauga zaharul si se lasa pana se umfla.
Se framanta aluatul din faina + drojdia + sarea  + uleiul, se lasa la dospit 30 de minute.

Apoi se imparte aluatul in 8 bucati ( eu am avut doar 7 ), fiecare bucata se pliaza cu palma, se unge cu putin ulei, se ruleaza sub forma de melc si se inoada capatul sa nu se desfaca.

Dupa ce sunt gata cei 8 melci, se ia prima bucata, se intinde cu sucitoarea si se ruleaza sub forma de corn.
Se procedeaza la fel si cu celelalte 7 bucati.

Cornurile se aseaza in tava unsa cu putin ulei / untura, se lasa la dospit 5 - 10 minute, se ung cu galbenusul de ou, se presara semintele dupa preferinte si se coc la foc potrivit pana se rumenesc frumos. 

Cornurile sunt foarte bune, crocante la exterior si pufoase in interior si sunt la fel de bune atat proaspete, caldute, cat si a 2-a zi.

Cornurile nu sunt foarte sarate, eu le-am consumat in loc de paine, pentru gustari rapide cu sunca + cascaval + rosii, ardei, castraveti , precum si cu unt si dulceata. 
Aceste variante nu au fost imortalizate, atat de repede au disparut :)

duminică, 6 mai 2012

Tort cu crema de cafea ( fara coacere )


Ingrediente :
  • un pachet piscoturi de sampanie ( 400 g )
  • 1 plic budinca de vanilie
  • 400 ml lapte
  • 4 linguri zahar
  • 1 plic intaritor frisca 
  • 400 ml frisca lichida
  • 2 plicuri cafea ness
  • 1 lingura mare capuccino
  • 1 cana cafea fiarta 
Praful de budinca se amesteca cu zaharul si cateva linguri de lapte, restul de lapte se pune la fiert si se prepara budinca fonform instructiunilor de pe ambalaj.
Cand budinca este gata, se adauga cele 2 pliculete de cafea instant, se amesteca bine si se lasa la racit.

Frisca se bate spuma tare impreuna cu intaritorul de frisca, se adauga budinca racita si o lingura mare de cafea capuccino, se mixeaza bine pana se intareste crema.

Pentru montare : o forma pentru tort sau vas yena se captuseste cu folie alimentara, se aseaza un strat de piscoturi trecute prin cafea fiarta, jumatate din crema de cafea, piscoturi, cealalta jumatate de crema si deasupra se aseaza ultimul rand de piscoturi.
Se da la rece cateva ore / peste noapte, se rastoarna pe platoul de servire si se orneaza tortul.

Tortul meu arata mult mai frumos cu o glazura de ciocolata, dar fiind un desert simplu pentru familie, am presarat cafea capuccino si am trecut la atac :)

joi, 3 mai 2012

Tort de piersici



Ingrediente blat :
  • 6 oua
  • 12 linguri zahar
  • 10 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 1/2 plic praf de copt
Din ingredientele enumerate mai sus, se prepara un blat pentru tort.

Ingrediente crema de iaurt :
  • 400 g iaurt de piersici
  • 1 borcan mare compot de piersici
  • 150 g zahar
  • 400 ml frisca 
  • 20 g granule de gelatina
  • 1 plic intaritor de frisca
Iaurtul se mixeaza cu zaharul, apoi se amesteca cu gelatina hidratata in 150 ml apa rece timp de 10 minute si apoi topita pe baie de aburi.

Frisca se mixeaza 2 minute, apoi se adauga intaritorul de frisca si bate spuma tare.
Frisca batuta se amesteca cu amestecul de iaurt + zahar+ gelatina, crema astfel obtinuta se lasa la rece cateva minute.

Blatul cu cacao se taie in 3 si fiecare parte se insiropeaza cu sucul compotului amestecat cu 2-3 linguri de zahar.

Se monteza tortul in forma in care s-a copt blatul, tapetata cu folie alimentara, astfel : o foaie de blat insiropat, jumatate din crema de iaurt, jumatate din piersicile din compot decojite si taiate cubulete, blat insiropat, crema de iaurt, bucati de piersici si blatul 3 insiropat.

Tortul se tine la rece cateva ore / peste noapte, apoi se rastoarna pe platoul de servire, se indeparteza folia alimentara si se orneaza tortul.

Tort de ciocolata - Nunta de aur





 Acest tort l-am facut pentru bunicii mei cu ocazia implinirii a 50 de ani de casatorie : "Nunta de aur".
Tortul are blat cu cacao, insiropat cu sirop de zahar ars si crema de ciocolata.

Greutatea : 6 kg.