vineri, 26 octombrie 2012

Tort de ciocolata cu fondant



Reteta tortului de ciocolata :

  • un blat de tort din : 6 oua + 12 linguri zahar + 12 linguri faina + 1/2 plic praf de copt + 3 linguri ulei
  • 1 borcan mare compot de visine
Ingrediente crema de ciocolata :
  • 6 oua
  • 18 linguri zahar
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 4 linguri cacao
  • 500 ml frisca
Ouale se mixeaza cu zaharul, apoi se fierb pe foc mic pana ce se ingroasa ca si o budinca.
Se opreste focul si se adauga cacaoua cernuta + ciocolata taiata bucati mici. 
Se amesteca bine si se lasa la racit.

500 ml frisca se bate spuma tare, apoi se adauga treptat crema de ciocolata racita, se mixeaza pana se obtine o crema pufoasa de ciocolata.

Ingrediente sirop de zahar ars :
  • 6 linguri de zahar se caramelizeaza si se sting cu o cana de apa
  Ingrediente jeleu de fructe :
  • sucul de la compotul de visine ( 400 ml sau mai putin )
  • 4 linguri de zahar
  • 1 plic praf de jeleu de fructe ( sau 1 plic budinca de vanilie / fructe )
Praful de jeleu / budinca se amesteca cu zaharul  si se fierbe in sucul de la compot ( 400 ml ).

Asamblare :

  • blatul se taie in 4 foi
  • tava rotunda cu peretii detasabili se tapeteza cu folie alimentara si se aseaza : 1 blat de tort - sirop de zahar ars - 1/2 din crema de ciocolata - 1/2 din visinele din compot - blat de tort - sirop de zahar ars - jeleul de fructe caldut ( se pune tava in frigider pana se raceste complet jeleul ) - blat - sirop de zahar ars - 1/2 crema de ciocolata - visine - ultimul blat.
Cel mai bine se intelege din poza sectiunii tortului.

Tortul l-am ornat cu
fondant din marshmallows.


LA MULTI ANI sarbatoritei !



miercuri, 24 octombrie 2012

Fondant din Marshmallows


Ingrediente pasta Marshmallows :
  •   125 g bomboane marshmallows
  • 1 lingura apa
  • 350 - 400 g zahar pudra
Bomboanele se taie bucati marunte, se pun intr-un vas incapator, se adauga 1 lingura de apa si se da la cuptorul cu microunde timp de 1 minut.
Pasta obtinuta se amesteca cu o lingura de lemn unsa cu putin ulei, apoi se adauga treptat zaharul pudra, iar cand nu se mai poate amesteca cu lingura de lemn, incepem sa framantam cu mainile unse cu putin ulei, pana ce obtinem un fondant care nu se mai lipeste de maini.

Vom obtine o pasta foarte maleabila si elastica, care se poate colora cu coloranti alimentari.
Pasta are un gust foarte asemanator cu gustul martipanului si nu este atat de dulce ca si pasta de zahar.




Pentru a imbraca un tort cu fondantul obtinut, trebuie doar sa intindem pasta cu sucitorul pe fata de lucru presarata cu zahar pudra. 
Eu am intins fondantul cat am putut de subtire, 4-5 mm, si nu s-a rupt, este foarte elastic.

Inainte de a aseza fondantul peste tort, tortul se unge cu un start subtire de crema sau unt la temperatura camerei, acest lucru este necesar pentru ca pasta sa se lipeasca de blatul tortului. Eu am folosit unt. 

Mi-a ramas o bucata de fondant pe care am colorat-o cu colorant alimentar rosu, am decupat stelutele si am modelat un ursulet.

 

Sunt foarte multumita de acest fondant, se pregateste foarte usor si repede, este elastic, nu se rupe, nu se crapa, nu se faramiteaza. Si sa nu mai pomenesc de gustul minunat, nu este exagerat de dulce, gustul seamana foarte mult cu cel al martipanului.

Din ingredientele date la inceputul postarii, am obtinut pasta suficienta pentru a imbraca si orna un tort rotund cu diametrul de 28 cm.

Sursa : Teo's Kitchen.

sâmbătă, 13 octombrie 2012

Tarta cu dovleac


Ingrediente aluat :
  • 300 g faina
  • 200 g unt / sau 100 g untura
  • 1 ou
  • 100 g zahar
  • 1/2 cana lapte
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
Faina se amesteca cu untul / untura la temperatura camerei, apoi se adauga : oul, zaharul, praful de copt, sarea si laptele, se framanta bine pana ce aluatul nu se mai lipeste de maini.
Optional se poate adauga in aluat coaja de lamaie / portocala sau zahar vanilat.

Ingrediente umplutura :
  • 700 g piure de dovleac ( aproximativ 1 kg. dovleac se taie felii mai groase, se aseaza bucatile cu coaja cu tot pe o tava tapetata cu hartie de copt,  si se coace pana ce dovleacul devine moale, in jur de 1 ora, se lasa la racit, apoi se curata bucatile de dovleac de coaja si se paseaza cu blenderul )
  • 200 - 300 g zahar ( in functie de cat de dulce vreti sa fie prajitura )
  • 2-3 linguri pesmet
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • 1 plic zahar vanilat
  • + 1 ou pentru uns deasupra
Se amesteca bine toate ingredientele pentru umplutura.

Aluatul se imparte in 2 parti, se tapeteaza  o forma pentru tarta cu unt / untura, se aseaza prima jumatate de aluat, se toarna intreaga cantitate de umplutura si se acopera cu cealalta parte de aluat.
Se inteapa cu o furculita si se unge cu ou batut.

Se coace tarta la foc mediu (treapta 3-4 din 8) pana se rumeneste frumos ( aproximativ 45 - 60 de minute ).
Tarta se lasa in forma pana se raceste complet, apoi se rastoarna pe platoul de servire. 
Se poate pudra cu zahar macinat sau se poate lasa asa simplu.

Pofta buna !

vineri, 12 octombrie 2012

Tort cu afine




Ingrediente blat de biscuiti :

  • 300 g biscuiti 
  • 150 g unt
  • 150 g zahar
  • 2 linguri cacao
  • 50 ml lapte
Untul + laptele + zaharul + cacaou se pun pe foc mic pana se topeste untul si zaharul, apoi se toarna siropul fierbinte peste buscuitii macinati / zdrobiti, se amesteca bine pana se leaga compozitia, apoi se toarna aluatul intr-o forma rotunda cu diametrul 20 -22 cm, tapetata cu folie alimentara.

Blatul de biscuiti se da la rece pana se prepara crema de fructe.

Ingrediente crema :
  • 400 g iaurt de fructe de padure
  • 200 ml frisca
  • 100 g zahar
  • 1 plic gelatina granule
Iaurtul se amesteca cu zaharul, apoi se adauga gelatina hidratata in 100 apa rece si topita in cuptorul cu microunde. 
In frisca batuta spuma tare se incorporeaza iaurtul, se amesteca usor pana se intareste crema.

Crema de fructe se toarna in forma de tort peste blatul racit, se aseaza afinele ( eu am pus si felii de banane fiindca nu am avut destule fructe de padure ) si se prepara un plic de gelatina transparenta pentru torturi.

Tortul se lasa la frigider cateva ore, apoi se indeparteaza peretii formei de tort si se savureaza un tort usor si racoritor de fructe de padure !

Ghiveci de vara


Ingrediente :
  • 2 dovlecei potriviti
  • 1 vanata lunguiata
  • 2 ardei grasi rosii
  • 1 ceapa mare
  • 4 rosii mari bine coapte
  • 2 catei de usturoi
  • 3 linguri ulei
  • sare, piper, delikat
  • busuioc, rozmarin
  • 1 foaie de dafin
Ceapa se curata si se taie marunt, apoi se caleste in uleiul bine incins. Dupa cateva minute se adauga usturoiul zdrobit si foaia de dafin, si se lasa pe foc circa un minut.

Se adauga dovleceii taiati cubulete mici, vanata curatata si taiata cubulete, ardeii taiati cubulete si se calesc cateva minute toate legumele.

Se adauga rosiile decojite si taiate cubulete, se condimenteza cu sare, vegeta, piper, busuioc, rozmarin, si se lasa totul sa fiarba la foc mic pana ce scade toata zeama lasata de legume.

Intre timp se prepara pilaful de orez :
  • 1 cana orez
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • sare, piper, delikat
  • putin ulei
Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei, apoi se adauga morcovul ras pe razatoarea mica si se calesc impreuna cateva minute. Adaugam si orezul bine spalat, 4 cani de apa si condimentam cu sare, piper, delikat. Lasam pilaful sa fiarba la foc potrivit pana se fierb boabele de orez.
Daca este necesar, se mai adauga apa in timpul fierberii.

Pofta buna !