sâmbătă, 22 decembrie 2012

Meniu de Craciun 2012

Anul acesta, cu ocazia Sarbatorilor, voi pregati urmatorul meniu :
  • Supa de pui cu taitei de casa
  • Sarmale cu afumatura
  • Friptura din carne de porc
  • Snitele din carne de porc
  • Salata de vinete
  • Chiftele
  • Pui la rotisor
  • Oua umplute
  • Carnati afumati uscati
  • Carnati proaspeti fripti
  • Muraturi : gogosari murati si castraveti murati
Pentru ca familia mea nu este atat de numeroasa, nu voi pregati toate mancarurile deodata.
Pregatesc sarmalele, supa de pui si aperitivele : salata de vinete, chiftele, oua umplute, carnati uscati, snitele.
Iar pe masura ce se termina mancarea, mai pregatesc friptura din carne de porc, carnati proaspeti fripti si pui la rotisor. 
Ar fi pacat sa risipim mancarea cand sunt atatia oameni care nu au ce maca nici macar acum de Sarbatori. Va rog sa fiti cumpatati atat la mancat cat si la prepararea meniului de Craciun.

Mai pregatesc :
Mai multe retete si poze, va asteapta dupa Sarbatori.

Pana atunci, eu va doresc Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi si un an nou cat mai bun.

marți, 18 decembrie 2012

Tort Mickey Mouse


Tortul este cu blat alb de pandispan, insiropat cu sirop de zahar ars + esenta de rom, crema de ciocolata cu bucati de ciocolata.

Pe Mickey Mouse l-am decupat din pasta de Marshmallows colorata cu coloranti alimentari.
Prima data am desenat forma rotunda a tavii in care am copt blatul tortului, pe o coala mare de hartie. 
Apoi am desenat cu mana capul lui Mickey ( se vede ca nu este perfect ), am decupat figura desenata si pe baza sablonului desenat am decupat bucatile figurinei in functie de culoare.
La final am asamblat bucatile ca si pe un puzzle.

Mai multe detalii si poze gasiti pe Blogul lui Felis de unde m-am inspirat si eu. 
Multumesc pentru idee si pentru sfaturi !

marți, 11 decembrie 2012

Prajitura Ciocolatina


Ingrediente pentru crema de baza :

  • 400 g zahar
  • 150 ml apa
  • 100 g cacao
  • 10 galbenusuri
Zaharul si apa se pun la fiert pana se topeste zaharul, apoi se incorporeaza cacaou. Se lasa siropul la racit si cand este rece, se incorporeaza pe rand 10 galbenusuri, amestecand bine dupa fiecare.

Ingrediente blat :
  • 10 albusuri
  • 12 linguri zahar
  • 1/2 din compozitia de baza
  • 1 plic praf de copt
  • 9 linguri faina
Albusurile se bat spuma tare cu zaharul, se incorporeaza crema de ciocolata si la final se adauga faina amestecata cu praful de copt.
Se coace blatul in tava tapetata cu hartie de copt ( tava 22 / 32 cm ).

Ingrediente crema de ciocolata :
  • 1/2 din crema de baza
  • 250 g unt
Untul se spumeaza si se adauga pe rand, lingura cu lingura, crema de ciocolata.

Blatul racit se taie in 2 si se insiropeaza cu :
  • 5-6 linguri de zahar caramelizat
  • stins cu 1 cana de apa
  • esenta de rom dupa gust
          Peste o foaie de blat se pune mai mult de jumatate din crema de ciocolata, urmeaza blatul 2 si restul de crema.

Prajitura se orneaza cu :
  • 300 - 400 ml frisca batuta spuma 
  • 100 g ciocolata data pe razatoarea mica
Eu am avut doar 150 ml frisca, asa ca am ornat prajitura Ciocolatina cu un strat mai subtire de frisca.

joi, 6 decembrie 2012

Tort cu ciocolata si visine


Tortul este cu blat simplu de pandispan insiropat si cu crema de ciocolata cu visine din compot.

Ingrediente crema :
  • 4 oua
  • 12 linguri zahar
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 3 linguri cacao
  • 300 ml frisca 
  • 1 borcan compot de visine
Ouale se mixeaza cu zaharul, apoi se pun la foc mic pana se ingroasa ca si o budinca, crema trebuie amestecata incontinuu cu telul, altfel se prinde.

Cand s-a ingrosat, se ia crema de pe foc si se adauga cacaou cernuta si ciocolata rupta bucati mici. Se amesteca bine pana se topeste ciocolata si se lasa crema la racit.

Frisca se bate spuma tare, apoi se adauga treptat crema de oua.
Se mixeaza bine pana se obtine o crema pufoasa.

Blatul se taie in 3, se insiropeaza cu zahar caramelizat stins cu apa ( 5-6 linguri de zahar caramelizat, 1 cana de apa + esenta de rom, dupa gust ), se monteaza tortul in forma in care s-a copt blatul.
- 1 blat insiropat
- 1/2 crema de ciocolata
- 1/2 din cantitatea de visine
- 1 blat insiropat
- 1/2 crema de ciocolata
- visine
-  ultimul blat.

Dupa ce sta la rece cateva ore sau cel mai indicat ar fi peste noapte, se rastoarna tortul pe platoul de servire si se orneaza. 
Eu am urmat indicatiile fetitei mele de 4 ani : ciocolata + fluturasi + o floricica + bombonele colorate + frisca roz. Tortul este prea colorat dar si prea bun  :)


luni, 3 decembrie 2012

Tort cu crema de lapte condensat


Ingrediente blat :
  • 6 oua
  • 12 linguri zahar
  • 10 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 1/2 plic praf de copt
  • 2 linguri ulei
Din ingredientele pentru blat, se prepara un blat simplu de pandispan cu cacao.
Blatul se taie in 3 felii si fiecare parte se insiropeaza cu sirop de zahar :
  •  6 linguri zahar se caramelizeaza
  • 1 cana de apa
Ingrediente crema :
  • 300 g lapte condensat ( reteta AICI )
  •  300 ml frisca
  • 50 ml lapte
  • 1 plic gelatina granule
  • 100 ml apa rece
  • 3-4 linguri mari de miere
  • esenta de vanilie
Gelatina se hidrateaza in 100 ml apa rece, apoi se topeste pe baie de aburi.
Laptele condensat se amesteca cu 50 ml lapte si gelatina lichida.
Frisca se bate spuma tare, apoi se amesteca cu laptele condensat ( amestecat cu gelatina ), esenta de vanilie si mierea.
Cu aceasta crema se umple cele 3 foi pentru tort.

Tortul se orneaza cu glazura de ciocolata :
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 60 ml frisca
Ciocolata se rupe bucati, se amesteca cu frisca lichida si se topesc pe baie de aburi.
 

duminică, 2 decembrie 2012

Tort cu visine


Ingrediente blat de biscuiti :
 

  • 300 g biscuiti 
  • 150 g unt
  • 150 g zahar
  • 2 linguri cacao
  • 50 ml lapte
Untul + laptele + zaharul + cacaou se pun pe foc mic pana se topeste untul si zaharul, apoi se toarna siropul fierbinte peste buscuitii macinati / zdrobiti, se amesteca bine pana se leaga compozitia, apoi se toarna aluatul intr-o forma rotunda cu diametrul 20 -22 cm, tapetata cu folie alimentara.

Blatul de biscuiti se da la rece pana se prepara crema de fructe.

Ingrediente crema :
  • 300 g iaurt devisine
  • 200 ml frisca
  • 100 g zahar
  • 1 plic gelatina granule
  • 1 borcan compot de visine
  • 1 plic crema / gelatina de visine + 3 linguri zahar ( Rote Grutze, Fruchte zugeben, de la Dr. Oetker )
Iaurtul se amesteca cu zaharul, apoi se adauga gelatina hidratata in 100 ml. apa rece si topita in cuptorul cu microunde. 
In frisca batuta spuma tare se incorporeaza iaurtul, adaugam si visinele fara samburi si scurse de suc, se amesteca usor pana se intareste crema.

Crema de visine se toarna in forma de tort peste blatul racit, deasupra am preparat o crema de fructe : praful pentru gelatina se amesteca cu 3 linguri de zahar si 3 linguri suc devisine. Restul sucului de la compot ( 300 - 350 ml ) se pune la fiert si se fierbe crema ca si o budinca. 
Daca nu gasiti gelatina de fructe, puteti folosi un plic de budinca.

Se lasa crema sa se racoreasca putin, apoi se toarna peste tort.

Tortul se lasa la frigider cateva ore, apoi se indeparteaza peretii formei de tort.

Pofta buna !