vineri, 29 octombrie 2010

Tort cu mousse de piersici ( pentru Anita )







Ingrediente :

  • un blat de tort din : 6 oua, 5 linguri apa, 12 linguri zahar, 12 linguri faina si 1/2 pliculet praf de copt
  • 1 borcan compot de piersici
  • 1 cutie iaurt simplu ( 450 g)
  • 150 g zahar
  • 300 ml frisca
  • 2 pliculete gelatina
Piersicile din compot se scurg, se curata de coaja si se paseaza cu mixerul vertical, pana se obtine un pireu de piersici.
Se adauga iaurtul simplu si zaharul si se mixeaza putin.


Gelatina se hidrateaza cu 100 ml suc din compot si se lasa asa timp de 10 minute, apoi se topeste pe baie de aburi si se adauga la compozitia obtinuta din piersici, iaurt si zahar.
Se amesteca bine si se da la rece.

Frisca se bate spuma tare si se amesteca cu compozitia rece de mai sus.

Blatul se taie in 2 parti, o parte se pune intr-o forma rotunda cu peretii detasabili, captusita cu folie alimentara, se insiropeaza cu sucul din compot, se toarna toata crema si se pune celalalt blat. Se insiropeaza bine si acesta.
Tortul astfel obtinut se patreaza la rece timp de 3-4 ore sau si mai bine, peste noapte.


Se rastoarna tortul pe un blat si se orneaza dupa preferinta.

Am ornat tortul cu piscoturi pentru sampanie si multe fructe, si astfel am obtinut un cosulet cu fructe pe care l-am daruit cu mult drag surorii mele Anita care a implinit frumoasa varsta de 20 de ani.

LA MULTI ANI ANITA !


Si torturile din partea Mamei, cu crema de nuci ... bineinteles :)

marți, 19 octombrie 2010

Gelatina de iaurt cu fructe

Ingrediente (4 portii) :

  • 450 g iaurt natural degresat
  • plicuri gelatina
  • 15 picaturi indulcitor lichid
  • 4 capsuni
  • 3 caise
  • 2 piersici
  • 1 kiwi
Se amesteca iaurtul cu indulcitorul si se bate bine.
Se pune gelatina la inmuiat in 1/2 cana apa rece timp de 10 minute, apoi se dizolva pe bain-marie. Se lasa la racit, apoi se incorporeaza in iaurt.

Se adauga fructele spalate si taiate cubulete mici si se amesteca usor.
Compozitia se toarna intr-un castron umezit cu apa si se da la rece 1 ora.

Se rastoarna gelatina pe o farfurie si se orneaza cu fructe.

Shake de fructe exotice si iaurt



Ingrediente (2 portii) :


  • 3 portocale
  • 3 lamai
  • 3 banane
  • 200 ml lapte
  • 150 g iaurt natural
Se rade fin coaja lamailor si portocalelor, apoi se stoarce zeama lor.
Bananele se curata si se paseaza, apoi se amesteca in blender cu laptele si iaurtul natural rece, coaja si sucul de portocale si lamai.

Se serveste imediat !

Inghetata dietetica din iaurt si capsune

Ingrediente (4 portii) :

  • 450 ml iaurt natural
  • 300 g capsune
  • 1 lingurita indulcitor lichid sau 2 pastile de zaharina
Capsunele se spala, se curata de codite si se zdrobesc cu furculita sau cu mixerul.
Iaurtul se bate cu indulcitor sau zaharina dizolvata in putina apa, apoi se amesteca cu fructele.
Se pune inghetata in forme si se da la congelator timp de 3-4 ore.

Briose cu iaurt si fructe

Ingrediente pentru 15 bucati :

  • 100 g unt
  • 3 oua
  • 150 g zahar
  • 200 g iaurt natural
  • 300 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 250 g capsune
Formele de briose se ung cu unt si se tapeteaza cu faina.
Fructele se taie cubulete sau felii subtiri.
Untul se mixeaza cu zaharul, se adauga ouale pe rand, apoi iaurtul, faina cernuta cu praful de copt.

Cu aceasta compozitie se umple formele de briose, deasupra se aseaza fructele trecute prin faina. Se coc briosele 25 - 30 minute, la foc mijlociu in cuptorul preincalzit.

Cand se racesc, se scot din forme si se pudreaza cu zahar vanilat.

Tort cu iaurt si piersici




Ingrediente :

  • 1 cutie iaurt de piersici (400 g)
  • 400 ml frisca
  • 4 linguri zahar
  • 1 plic gelatina (10 g)
  • 500 g piersici
Iaurtul de fructe se amesteca cu zaharul.
Gelatina se hidrateaza in 50 ml apa rece, se lasa 10 minute apoi se topeste in cuptorul cu microunde ( se lasa 10 secunde).
Gelatina topita se amesteca cu iaurtul si zaharul, frisca batuta spuma tare si piersicile decojite si taiate cubulete mici (am pastrat 2 bucati pentru ornat).

Sirop :

  • 1/2 cana zahar
  • 1/2 cana apa
Pentru sirop : zaharul se caramelizeaza si se stinge cu apa, se lasa la topit /racit.
Blatul se taie in 3, se insiropeaza bine fiecare blat si se umple cu crema de piersici.

Pentru ornat :

  • 200 ml frisca
  • piersici
  • 1 plic gelatina pentru ornat

Se orneaza cu 200 ml frisca batuta spuma tare si piersici taiate felii, peste care se pune un plic de gelatina pentru decor, pregatit conform instructiunilor de pe ambalaj.

luni, 18 octombrie 2010

Tort caramel




Ingrediente blat :


  • 4 oua
  • 100 g zahar
  • 150 g unt
  • 200 g ciocolata
  • 1/2 plic praf de copt
  • 100 g faina
Ouale se mixeaza cu zaharul pana se topeste tot zaharul, apoi se adauga untul topit, ciocolata topita si se mixeaza pana la omogenizare.

La final se adauga faina cernuta impreuna cu praful de copt. Se toarna compozitia intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu faina, si se coace la foc mediu pana ce trece testul scobitorii.


Ingrediente crema de caramel :

  • 10 linguri zahar
  • 200 ml lapte
  • 250 ml frisca
  • 3 oua
  • 1 lingura faina
  • 10 g gelatina
Se pun cele 10 linguri de zahar la caramelizat si cand zaharul devine auriu, se stinge cu laptele fierbinte. Se ia cratita de pe foc.

Galbenusurile se ameteca cu faina si peste aceasta compozitie se toarna crema de caramel fierbinte. Se lasa crema pe foc pana ce se ingroasa, amestecand continuu cu telul.


In crema de caramel fierbinte se incorporeaza gelatina hidratata in 50 ml apa rece.

Se amesteca bine si se lasa crema la racit.

Dupa ce s-a racit bine, crema de caramel se amesteca cu frisca batuta spuma tare si albusuirle batute spuma.


Pentru insiropat blatul :

  • 1/2 cana zahar se caramelizeaza si se stinge cu 1/2 cana de apa fierbinte.
Se ia cratita de pe foc si se asteapta pana ce zaharul se topeste in totalitate si siropul se raceste.

Blatul se taie in 3, se insiropeaza bine si se umple cu crema de caramel.
Se va folosi forma de tort rotunda cu peretii detasabili.


Tortul se orneaza cu topping de ciocolata.



Sursa.

duminică, 10 octombrie 2010

Tort amandina




Ingrediente blat :
  • 6 oua
  • 200 g zahar
  • 40 ml apa
  • 40 ml ulei
  • 3 linguri cu varf cacao
  • 200 g faina
  • 1 plic praf de copt
Galbenusurile se freaca cu uleiul iar albusurile se bat spuma tare cu zaharul.
Peste spuma de albusuri se adauga : apa, pasta de galbenusuri, se amesteca usor cu o lingura de lemn, apoi se adauga faina cernuta cu praful de copt si cacaoa.
Se amesteca cu lingura de lemn si se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt, se coace blatul la foc mediu aprox. 30 de minute, pana trece testul scobitorii.

Ingrediente sirop de zahar ars :
  • 500 ml apa
  • 250 g zahar
  • 2 plicuri capuccino de ciocolata
  • esenta de rom
Se caramelizeaza zaharul, apoi se stinge cu apa incalzita in prealabil. Se lasa pe foc pana se topeste zaharul, apoi se adauga praful de capuccino si esenta de rom, se lasa siropul sa se raceasca.

Ingrediente crema :
  • 3 galbenusuri
  • 150 g zahar pudra
  • 250 g unt
  • 4 linguri cacao
  • esenta de rom
Se freaca untul la temperatura camerei cu zaharul pudra pana ce devine cremos, se adauga galbenusurile unul cate unul, mixand bine dupa fiecare, cacaoua si esenta de rom.

Blatul racit se taie in 3 parti, se insiropeaza bine fiecare parte, se umple tortul cu crema de ciocolata si se orneaza cu glazura de ciocolata.

Ingrediente glazura de ciocolata :
  • 150 g ciocolata de menaj
  • 75 g unt
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri apa
  • 1 lingura zahar pudra
Se pun toate ingredientele intr-un vas si se topesc pe baie de aburi. Se lasa putin la racit, apoi se imbraca tortul in glazura.

sâmbătă, 9 octombrie 2010

Tochitura taraneasca



Ingrediente :
  • 2 cepe mari
  • 2 ardei grasi
  • 2 linguri untura
  • 2 rosii mari sau 1 cana bulion
  • 500 g carne de porc
  • 500 g carnati afumati
  • 500 g ciuperci
  • 2-3 catei de usturoi
  • sare, piper
  • optional : ienibahar sau amestec de condimente pentru carne de porc.
Carnea taiata cubulete se prajeste in untura, se scoate carnea cu ajutorul unei palete si se pastreaza calda.

In aceeasi untura se calesc pe rand : cepele tocate marunt, apoi ardeii taiati cubulete, ciupercile feliate si carnatii taiati rondele subtiri. Se calesc toate cateva minute, apoi se adauga carnea prajita si rosiile taiate cubulete sau bulionul.

Se condimenteaza cu sare, piper si se lasa la fiert pana ce carnea devine frageda. Se mai adauga apa daca este necesar.

La final se adauga usturoiul pisat si celelalte condimente, dupa preferinta.

Tochitura taraneasca se serveste alaturi de mamaliga.

Pofta buna !

Savarine




Ingrediente :
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 4 linguri pesmet
  • 1 lingura faina
  • 1 lingurita praf de copt
Pentru sirop :
  • 200 g zahar
  • 400 ml apa
Pentru ornat :
  • 200 ml frisca
  • 2 linguri zahar pudra
  • dulceata
Albusurile se bat spuma tare cu zaharul, apoi se adauga galbenusurile, faina cernuta, praful de copt si pesmetul. Se amesteca usor cu o lingura de lemn.

Savarinele le-am copt in tava pentru briose, formele se ung bine cu unt si se pudreaza cu faina. Fiecare forma se umple cu cateva linguri de aluat, se coc aproximativ 15 minute la foc mediu, se face testul cu scobitoarea. Mi- au iesit 12 bucati mai mici de savarine.

Pentru sirop : zaharul se caramelizeaza si se stinge cu apa calduta. Se stinge focul si se lasa totul pana ce se topeste zaharul.

Dupa ce s-au racit savarinele, se scufunda in sirop, se aseaza pe un platou, se taie capacel la fiecare savarina si se umple cu frisca batuta cu zaharul pudra.

Se orneaza cu dulceata topita cateva secunde in cuptorul cu microunde.

marți, 5 octombrie 2010

Tort diplomat 2



Ingrediente pentru blat:
  • 6 oua
  • 4 linguri apa
  • 11 linguri zahar
  • 11 linguri faina
  • 1/2 plic praf de copt
Ingrediente pentru crema :
  • 3 oua
  • 3 linguri zahar
  • 150 ml lapte
  • 1 lingura faina
  • 1 plic gelatina
  • 50 ml apa
  • 300 ml frisca
  • 2 plicuri zahar vanilat
Sirop : 1/2 cana de zahar se caramelizeaza si se stinge cu 1/2 cana de apa, se opreste focul si se lasa la racit siropul.

Fructe : piersici, portocale, banane, kiwi, struguri, pere ... dupa preferinta.

Din ingredientele pentru blat se pregateste un blat de pandispan exact ca si aici.

Pentru crema : cele 3 galbenusuri se amesteca cu 3 linguri zahar, 150 ml lapte si 1 lingura faina si se fierbe pe baie de aburi pana ce crema incepe sa se ingroase.

Gelatina se hidrateaza cu 50 ml apa rece ( 10 minute ) apoi se topeste in cuptorul cu microunde, 10 secunde ( nu se lasa mai mult ). Gelatina astfel obtinuta se amesteca cu crema fierbinte si se lasa la racit.

Dupa racire, crema obtinuta se amesteca cu frisca batuta spuma tare cu 2 plicuri de zahar vanilat si cele 3 albusuri batute spuma tare.

Blatul se taie in 3 parti, se insiropeaza bine fiecare blat, se umple foile cu crema diplomat, se aseaza fructele taiate cubulete mici si se orneaza cu frisca si fructe.

vineri, 1 octombrie 2010

Vinete umplute




Ingrediente:

  • 3 vinete medii
  • 300 g sunca sau carnaciori
  • 3 ardei grasi
  • 2 cepe medii
  • 100 g cascaval ras
  • 3 linguri smantana
  • 2 rosii mari
  • sare
  • piper
  • marar uscat
Vinetele se spala, se taie pe lung in doua si se scobeste miezul cu ajutorul unui cutit ascutit.

Ceapa tocata marunt se pune la calit in putin ulei, apoi se adauga ardeii taiati cubulete, sunca taiata fasii si miezul scobit al vinetelor. Se lasa la calit pana ce scade sucul lasat de vinete.
Se condimenteaza cu sare si piper.

Cu aceasta compozitie se umple vinetele si se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

Peste vinetele umplute se aseaza felii subtiri de rosii, cascaval ras si putina smantana condimentata cu marar.

Se coc vinetele pana se rumeneste frumos cascavalul.

Vinetele umplute se pot servi atat calzi cat si reci, sunt la fel de gustoase !

Pofta buna!


Sursa: Teo's kitchen .