marți, 22 ianuarie 2013

Cozonaci perfecti


Cozonacii din imaginile de mai sus, i-am pregatit cu ocazia Sarbatorilor de Craciun.
Sunt minunati, pentru mine sunt cozonacii perfecti.
Eu am facut cozonaci de mai multe ori dupa reteta aceasta si de fiecare data mi-au iesit niste cozonaci superbi si deosebit de gustosi.
Chiar daca reteta pare putin mai grea la prima citire, va garantez ca munca depusa va fi rasplatita din plin.

Cantitatile enumerate sunt pentru 3 cozonaci copti in forma de cozonac de 24 cm, puteti adapta cantitatile ingredientelor, in functie de cati cozonaci doriti sa pregatiti.

Ingrediente aluat ( pentru 3 bucati ) :
  • 1200 g faina
  • 200 g zahar
  • 500 ml lapte
  • 7 galbenusuri de ou
  • 1/2 lingurita sare
  • 50 g drojdie proaspata
  • 12 linguri mari de ulei
  • 50 g unt topit
  • esenta de rom
  • esenta de vanilie
  • coaja rasa de portocala
  • coaja rasa de lamaie
Zaharul se dizolva in laptele caldut, se adauga drojdia si se amesteca bine. 
Se lasa pana se formeaza bule la suprafata.

Faina se cerne intr-un vas mare, incapator, se adauga galbenusurile, sarea, esentele de rom si vanilie, coaja rasa de portocala si lamaie si laptele cu drojdia dizolvata.
Se framanta aluatul pana se leaga, apoi, treptat, se adauga uleiul, continuand framantatul.
Dupa ce am adaugat intreaga cantitate de ulei, adaugam si untul topit si framantam pana ce se incorporeaza in aluat si obtinem un aluat matasos, care nu se mai lipeste de maini si nici de peretii vasului.

 Aluatul framantat se pune intr-un vas uns cu ulei, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit 30 - 45 de minute, pana ce isi dubleaza volumul.

Ingrediente umplutura :
  • 7 albusuri
  • 150 g zahar
  • 25 g cacao
  • 50 g nuca de cocos
  • 250 g nuca macinata
  • 100 g stafide
  • 200 g rahat
  • esenta de rom
  • esenta de vanilie
  • + 1 galbenus de ou + 2 linguri de lapte - pentru uns cozonacii
Albusurile se bat spuma tare cu 150 g zahar, spuma obtinuta se imparte in 2 parti.
Intr-o parte adaugam : nuca de cocos, cacaou, esenta de rom si amestecam bine.
In cealalta parte punem : nuca macinata, esenta de rom, esenta de vanilie.

Aluatul crescut frumos, se rastoarna pe planul de lucru uns cu ulei, se imparte in 6 parti egale, fiecare parte se intinde in forma dreptunghiulara.

 Fiecare cozonac va fi impletit din 2 parti, pe o parte se intinde umplutura de nuca si se presara stafide, pe cealalta parte se intinde umplutura cu nuca de cocos si se presara bucati de rahat.

Impletim cele doua parti si asezam cozonacul in forma unsa cu untura si tapetata cu hartie de copt.

Dupa ce am pregatit cei 3 cozonaci, acoperim formele de cozonaci cu un prosop si mai lasam la dospit cozonacii pana ce aluatul ajunde pana la margine formei de cozonac.
Apoi se ung cozonacii cu galbenus de ou amestecat cu 2 linguri de lapte si se coc la foc mediu in cuptorul preincalzit.

Timpul total de coacere este de aprox. 1 ora, eu am copt cei 3 cozonaci impreuna.
In momentul in care suprafata cozonacilor s-a rumenit frumos, se acopera cu o bucata de folie de aluminiu pentru a nu se arde.
 Inainte de a-i scoate din cuptor, se face testul cu scobitoarea.

Dupa ce s-au scos din cuptor, cozonacii se pensuleaza cu apa rece, se lasa sa se raceasca, apoi se feliaza.

In poza cu feliile de cozonac se vede cat de bogata este umplutura.

Va doresc spor la gatit si pofta buna !

2 comentarii:

  1. Wow, ce frumosi sunt, ce bine crescuti si rumeniti. Imi place tare mult si umplutura, merita efortul cu siguranta!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mersi Paula ! Si mie imi place tare mult cum arata cozonacii si umplutura bogata, nu numai "urme" de nuca, ciocolata, rahat :)

    RăspundețiȘtergere