joi, 17 ianuarie 2013

Islere


Islerele acestea sunt cele mai bune fursecuri ce le-am mancat vreodata.
Biscutii sunt atat de fragezi incat se topesc in gura, iar dupa ce se umple cu crema de ciocolata, se pot consuma imediat, devin moi.

Reteta este de pe blogul minunat al Laurei Laurentiu:  Retete ca la Mama , Islere.

Ingrediente aluat :
  • 500 g faina
  • 360 g unt
  • 200 g nuca prajita si macinata fin
  • 2 galbenusuri
  • 170 g zahar pudra
  • zahar vanilat
  • un praf de sare
  • 1 plic praf de copt ( eu am pus praf de copt, dar se poate si fara )
Untul, zaharul, zaharul vanilat, galbenusurile si sarea se mixeaza bine, apoi se adauga faina si nuca macinata fin si se amesteca cu o lingura de lemn pana ce aluatul se leaga si se obtine o minge (nu se framanta cu mana). 
 Se pune aluatul obtinut in folie alimentara si se da la rece pentru 30 de minute - 1 ora.

Se intinde aluatul intr-o foaie subtire, se decupeaza cercuri sau alte forme, se aseaza formele in tava tapetata cu hartie de copt si se coc pana incep sa prinda culoare, aproximativ 12 - 15 minute. 
Fursecurile se lasa sa se raceasca in tava, apoi cu ajutorul unei palete se aseaza intr-un vas.
Prajiturile sunt foarte fragede si se rup usor, de aceea trebuie manevrate cu atentie.

Ingrediente crema :
  • 3 oua
  • 2 linguri cacao
  • 250 g zahar
  • 300 g unt
  • esenta de vanilie
  • esenta de rom
Ouale intregi, cacaoua si zaharul se fierb pe foc mic pana se ingroasa crema, apoi se lasa la racit.
Untul se spumeaza si treptat se adauga crema fiarta si racita, plus esentele.

Cu aceasta crema de cacao se vor umple fursecurile pentru islere.

 Islerele se glazureaza cu glazura de ciocolata :
  • 200 g ciocolata topita ( am incercat aceasta varianta, inca ciocolata folosita nu a fost de calitate si s-a taiat, asa ca nu am putut sa o folosesc ) ;
SAU :
  • 200 g zahar pudra
  • 1 lingura mare cacao
  • 1 lingurita suc lamaie
  • 2 linguri ulei
  • cateva linguri de apa fierbinte
Se amesteca toate ingredientele pentru glazura, treptat se adauga apa fierbinte pana se obtine o glazura de ciocolata care se poate intinde usor.

Islerele se pastreaza intr-o cutie inchisa cu capac.
Din cantitatile date mai sus, se vor obtine foarte multe islere, asa ca daca doriti mai putine fursecuri, puteti pregati doar jumatate.

Pofta buna !


2 comentarii: