joi, 24 ianuarie 2013

Pizza rustica



O pizza gustoasa, cu aluatul subtire si crocant, topping bogat si daca va spun ca se face si destul de repede, chiar ca merita incercata reteta aceasta.
4 bucati de pizza sunt gata in aproximativ 1 ora, cand am comandat ultima data pizza, am asteptat 90 de minute :)

Ingrediente aluat pentru pizza ( pt. 4 buc ) :

  • 500 g faina
  • 1 lingurita sare
  • 20 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita oregano uscat 
  • 50 ml ulei
  • apa calduta
In jumatate de cana de apa calduta se dizolva drojdia, se amesteca bine.
Faina se cerne intr-un vas, se pune apa cu drojdia, sarea, oregano, uleiul, framantam aluatul adaugand apa calduta, pana ce nu se mai lipeste de peretii vasului. 
Se acopera aluatul cu un prosop de bucatarie si se lasa sa se odihneasca pana ce pregatim toppingul pentru pizza.

Mai acem nevoie de :
  • ketchup 
  • amestec de condimente pentru pizza
  • carnati de casa picanti
  • kaizer sau sunca presata
  • ciuperci proaspete
  • ceapa
  • cascaval ras
Aluatul il impartim in 4 bucati. Tava petru pizza se unge cu putin ulei, se pune o bucata de aluat si cu mainile unse cu ulei intindem aluatul.
Se pune o lingura mare de ketchup + 1/2 lingurita de condimente pentru pizza, se intinde peste blat apoi se pun : bucati de kaizer sau sunca presata, felii subtiri de carnati de casa, ceapa taiata felii subtiri, felii de ciuperi si la final cascaval ras.

Se coace blatul timp de 10 - 15 minute la foc mare, pana se rumeneste frumos aluatul.

In timp ce prima pizza este la copt, se va pregati a 2-a pizza.

Pofta buna !

marți, 22 ianuarie 2013

Cozonaci perfecti


Cozonacii din imaginile de mai sus, i-am pregatit cu ocazia Sarbatorilor de Craciun.
Sunt minunati, pentru mine sunt cozonacii perfecti.
Eu am facut cozonaci de mai multe ori dupa reteta aceasta si de fiecare data mi-au iesit niste cozonaci superbi si deosebit de gustosi.
Chiar daca reteta pare putin mai grea la prima citire, va garantez ca munca depusa va fi rasplatita din plin.

Cantitatile enumerate sunt pentru 3 cozonaci copti in forma de cozonac de 24 cm, puteti adapta cantitatile ingredientelor, in functie de cati cozonaci doriti sa pregatiti.

Ingrediente aluat ( pentru 3 bucati ) :
  • 1200 g faina
  • 200 g zahar
  • 500 ml lapte
  • 7 galbenusuri de ou
  • 1/2 lingurita sare
  • 50 g drojdie proaspata
  • 12 linguri mari de ulei
  • 50 g unt topit
  • esenta de rom
  • esenta de vanilie
  • coaja rasa de portocala
  • coaja rasa de lamaie
Zaharul se dizolva in laptele caldut, se adauga drojdia si se amesteca bine. 
Se lasa pana se formeaza bule la suprafata.

Faina se cerne intr-un vas mare, incapator, se adauga galbenusurile, sarea, esentele de rom si vanilie, coaja rasa de portocala si lamaie si laptele cu drojdia dizolvata.
Se framanta aluatul pana se leaga, apoi, treptat, se adauga uleiul, continuand framantatul.
Dupa ce am adaugat intreaga cantitate de ulei, adaugam si untul topit si framantam pana ce se incorporeaza in aluat si obtinem un aluat matasos, care nu se mai lipeste de maini si nici de peretii vasului.

 Aluatul framantat se pune intr-un vas uns cu ulei, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit 30 - 45 de minute, pana ce isi dubleaza volumul.

Ingrediente umplutura :
  • 7 albusuri
  • 150 g zahar
  • 25 g cacao
  • 50 g nuca de cocos
  • 250 g nuca macinata
  • 100 g stafide
  • 200 g rahat
  • esenta de rom
  • esenta de vanilie
  • + 1 galbenus de ou + 2 linguri de lapte - pentru uns cozonacii
Albusurile se bat spuma tare cu 150 g zahar, spuma obtinuta se imparte in 2 parti.
Intr-o parte adaugam : nuca de cocos, cacaou, esenta de rom si amestecam bine.
In cealalta parte punem : nuca macinata, esenta de rom, esenta de vanilie.

Aluatul crescut frumos, se rastoarna pe planul de lucru uns cu ulei, se imparte in 6 parti egale, fiecare parte se intinde in forma dreptunghiulara.

 Fiecare cozonac va fi impletit din 2 parti, pe o parte se intinde umplutura de nuca si se presara stafide, pe cealalta parte se intinde umplutura cu nuca de cocos si se presara bucati de rahat.

Impletim cele doua parti si asezam cozonacul in forma unsa cu untura si tapetata cu hartie de copt.

Dupa ce am pregatit cei 3 cozonaci, acoperim formele de cozonaci cu un prosop si mai lasam la dospit cozonacii pana ce aluatul ajunde pana la margine formei de cozonac.
Apoi se ung cozonacii cu galbenus de ou amestecat cu 2 linguri de lapte si se coc la foc mediu in cuptorul preincalzit.

Timpul total de coacere este de aprox. 1 ora, eu am copt cei 3 cozonaci impreuna.
In momentul in care suprafata cozonacilor s-a rumenit frumos, se acopera cu o bucata de folie de aluminiu pentru a nu se arde.
 Inainte de a-i scoate din cuptor, se face testul cu scobitoarea.

Dupa ce s-au scos din cuptor, cozonacii se pensuleaza cu apa rece, se lasa sa se raceasca, apoi se feliaza.

In poza cu feliile de cozonac se vede cat de bogata este umplutura.

Va doresc spor la gatit si pofta buna !

Cornuri cu nuca


Ingrediente aluat :
  • 500 g faina
  • 100 g zahar
  • 2 oua
  • 70 ml ulei
  • 25 g drojdie proaspata
  • 250 ml lapte
  • 1/2 lingurita sare
  • coaja rasa de lamaie / portocala
Zaharul se amesteca cu laptele caldut, se pune drojdia si se lasa pana se formeaza mici bule la suprafata.
Faina se cerne intr-un bol incapator, se adauga ouale, sarea, coaja rasa de portocala sau lamaie, laptele cu drojdia si se framanta pana se leaga bine aluatul.

Se adauga uleiul si se framanta bine pana ce se obtine un aluat neted, care nu se lipeste de peretii vasului si de maini. Aluatul se lasa la dospit 30 de minute, pana ce isi dubleaza volumul.

Ingrediente umplutura de nuca :
  •  1 albus de ou
  • 4 linguri zahar
  • 200 g nuca macinata
  • 3-4 linguri de lapte
  • esenta de rom
  • + 1 galbenus de ou pentru uns
Albusul de ou se bate spuma tare cu zaharul, se adauga nuca macinata, esenta de rom si laptele.
Se amesteca bine.

Aluatul dospit se imparte in 4, fiecare parte se intinde si se imparte in 6 dreptunghiuri. 
Pe fiecare bucata se pune 1 lingura mare din umplutura cu nuca si se ruleaza cornurile.

Cornurile cu nuca se aseaza in tava, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit inca 20 de minute.
Apoi se ung cu galbenusul de ou si se coc la foc mediu, in cuptorul preincalzit.

Va doresc pofta buna !

sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Saratele rapide cu branza


Ingrediente pentru 1 portie de saratele :
  • 500 g faina
  • 200 g untura
  • 1/2 lingura de sare
  • 1 plic praf de copt
  • 200 g branza : branza telemea, branza de burduf, branza de vaca sau cascaval
  • 150 g iaurt gras
  • 1 ou pentru uns deasupra
  • seminte de mac, susan sau chimen
Se amesteca bine toate ingredientele : faina, sarea, praful de copt, untura, iaurtul, branza, si se framanta pana se leaga aluatul. Daca este nevoie, se mai adauga cateva linguri de lapte.

Aluatul se intinde in forma dreptunghiulara, se unge cu oul batut, se presara semintele, dupa preferinte, se taie fasiile de saratele si se coc saratelele la foc mediu pana se rumenesc usor.

Saratelele sunt foate gustoase, fragede si se fac foarte repede.
Reteta merita incercata, este perfecta !
Va doresc spor la treaba !

joi, 17 ianuarie 2013

Islere


Islerele acestea sunt cele mai bune fursecuri ce le-am mancat vreodata.
Biscutii sunt atat de fragezi incat se topesc in gura, iar dupa ce se umple cu crema de ciocolata, se pot consuma imediat, devin moi.

Reteta este de pe blogul minunat al Laurei Laurentiu:  Retete ca la Mama , Islere.

Ingrediente aluat :
  • 500 g faina
  • 360 g unt
  • 200 g nuca prajita si macinata fin
  • 2 galbenusuri
  • 170 g zahar pudra
  • zahar vanilat
  • un praf de sare
  • 1 plic praf de copt ( eu am pus praf de copt, dar se poate si fara )
Untul, zaharul, zaharul vanilat, galbenusurile si sarea se mixeaza bine, apoi se adauga faina si nuca macinata fin si se amesteca cu o lingura de lemn pana ce aluatul se leaga si se obtine o minge (nu se framanta cu mana). 
 Se pune aluatul obtinut in folie alimentara si se da la rece pentru 30 de minute - 1 ora.

Se intinde aluatul intr-o foaie subtire, se decupeaza cercuri sau alte forme, se aseaza formele in tava tapetata cu hartie de copt si se coc pana incep sa prinda culoare, aproximativ 12 - 15 minute. 
Fursecurile se lasa sa se raceasca in tava, apoi cu ajutorul unei palete se aseaza intr-un vas.
Prajiturile sunt foarte fragede si se rup usor, de aceea trebuie manevrate cu atentie.

Ingrediente crema :
  • 3 oua
  • 2 linguri cacao
  • 250 g zahar
  • 300 g unt
  • esenta de vanilie
  • esenta de rom
Ouale intregi, cacaoua si zaharul se fierb pe foc mic pana se ingroasa crema, apoi se lasa la racit.
Untul se spumeaza si treptat se adauga crema fiarta si racita, plus esentele.

Cu aceasta crema de cacao se vor umple fursecurile pentru islere.

 Islerele se glazureaza cu glazura de ciocolata :
  • 200 g ciocolata topita ( am incercat aceasta varianta, inca ciocolata folosita nu a fost de calitate si s-a taiat, asa ca nu am putut sa o folosesc ) ;
SAU :
  • 200 g zahar pudra
  • 1 lingura mare cacao
  • 1 lingurita suc lamaie
  • 2 linguri ulei
  • cateva linguri de apa fierbinte
Se amesteca toate ingredientele pentru glazura, treptat se adauga apa fierbinte pana se obtine o glazura de ciocolata care se poate intinde usor.

Islerele se pastreaza intr-o cutie inchisa cu capac.
Din cantitatile date mai sus, se vor obtine foarte multe islere, asa ca daca doriti mai putine fursecuri, puteti pregati doar jumatate.

Pofta buna !


Prajitura Ciocolatina






De Craciun am facut din nou aceasta prajitura delicioasa, aspectuoasa si foarte apreciata de catre familia mea.
Reteta :   Prajitura Ciocolatina.

miercuri, 16 ianuarie 2013

Baton in foi de napolitane


O reteta testata si garantata 100 % , care merita incercata :)

Ingrediente :
  • 450 g zahar
  • 150 ml apa
  • 1 plic zahar vanilat
  • 150 g unt 80 % grasime
  • 500 g lapte praf
  • 50 - 100 g cacao
  • 2  foi mari de napolitane
Zaharul, zaharul vanilat si apa se pun la fiert, din momentul in care a dat in clocot, se fierbe exact 10 minute, pana se leaga siropul.
Se stinge focul, se adauga untul taiat cubulete si se amesteca pana se topeste untul.
Se lasa siropul sa se raceasca pana ce ajunge la temperatura mainii.

Laptele praf se amesteca cu cacaou si se cerne intr-un vas incapator.
Se toarna siropul caldut peste laptele praf si se framanta cu mana ciocolata.

O tava mare de 30/40 cm se tapeteaza cu folie alimentara, se aseaza o foaie de napolitane, se intinde ciocolata si se acopera cu a 2-a foaie de napolitane. Se apasa bine cu mana si se lasa cateva ore la rece pana se intareste ciocolata.
Ciocolata de casa se portioneaza dupa preferinte.

Dupa aceasta reteta se poate prepara orice tip de ciocolata de casa : ciocolata alba, ciocolata neagra, cu stafide, cu nuci, cu alune, cu cocos, etc.

Sursa retetei :  Retete ca la Mama .

Tort de ciocolata cu flori


           Un tort simplu, cu crema de ciocolata ( ganache de ciocolata ), cu multe visine din compot si glazura de ciocolata.
Florile sunt facute din pasta de lapte praf.
Greutate : 3.5 kg.