vineri, 5 aprilie 2013

Sarmale cu afumatura in vas roman


Sarmalele gatite in vasul roman sunt cele mai gustoase sarmale pe care le-am facut vreodata.
Aceste sarmale le-am gatit cu ocazia Pastelui Catolic.

Nu de mult mi-am cumparat un vas roman in care am preparat mai multe feluri de macare, pe care am sa vi le prezint la eticheta "Mancaruri in vas roman".
Mi-am ales un vas rotund de 6 litri, pe care scria " Vas roman pentru sarmale " , erau si vase ovale pentru fripturi. Vasul meu a costat 50 Ron si este simplu de folosit.

Trebuie sa tinem cont de un singur lucru : inainte de utilizare, vasul + capacul se scufunda 30 de minute in apa rece. Dupa ce am pus ingredientele pentru mancare in vas, aceasta se pune in cuptorul rece, abia apoi se da drumul la flacara, pentru ca vasul sa se incalzeasca treptat.

Dupa utilizare, vasul roman se spala cu detergent de vase si apa calda, apoi se lasa intr-un loc aerisit, fara capac, daca puneti capacul riscati sa se mucegaiasca interiorul vasului.

Ingredientele pentru sarmale :
  • 2 capatani de varza murata
  • 1 kg carne de porc sau amestec cu carne de vita
  • 100 g slanina afumata
  • 2 cepe mari
  • 1 cana de orez pentru sarmale ( cu bobul rotund )
  • sare, piper, 1 lingurita de condimente pentru sarmale
  • condimente : cimbru si marar uscat
  • 1 lingurita boia dulce
  • 200 ml suc de rosii
  • afumatura : eu am pus 1 fir de carnat afumat si osul de la o sunca afumata de casa ( se poate folosi : costita afumata, scarita de porc, oase afumate, kaizer ).
 Slanina afumata se taie cubulete mici care se prajesc intr-o tigaie. Peste untura lasata de slanina se pun cele 2 cepe taiate marunt si se calesc cateva minute.
Se adauga 1 cana de orez si se mai lasa cateva minute la foc mic.

Compozitia de mai sus se pune peste carnea tocata, se condimenteaza cu sare, piper, condimente pentru sarmale, si se adauga 200 ml suc de rosii. Se amesteca bine toate ingredientele si cu aceasta compozitia se umple foile de varza murata.



In vasul roman se aseaza un strat de frunze de varza murata taiate marunt, se pune o creanga de marar uscat si o creanga de cimbru unscat ( eu am uitat sa pun si am asezat cimbru deasupra sarmalelor).
Se pune afumatura si apoi sarmalele.



Peste sarmale se presara 1 lingurita de boia si se acopera cu frunze de varza murata.



Se mai pune apa, se pune capacul vasului apoi se da la cuptor timp de 3 ore.
Dupa ce au trecut cele 3 ore, verificam sarmalele si daca frunzele nu sunt bine fierte mai punem 1 cana de apa si lasam sarmalele la fiert inca o ora.
Eu am lasat sarmalele la fiert 4 ore, le-am verificat dupa 3 ore insa frunzele nu erau suficient de fierte.

Gatitul in vasul roman dureaza putin cam mult insa este si destul de comod, doar trebuie sa asteptam sa se faca singura mancarea. Si este un mod de a gati sigur daca aveti copii, nu trebuie sa paziti aragazul in continuu.

Sarmalele se servesc cu smantana. Pofta buna !